Cuscus_coverCuscus_cover
Incearca si tu

Cuscus

nutriland.ro

Timp de citire: 10 minute

Timp de preparare: 10-30 minute

In cazul in care ai auzit de cuscus si iti doresti sa afli ce este, trebuie sa cunosti faptul ca acesta reprezinta un aliment traditional din gris de grau dur, originar din nordul Africii, care se prepara prin aburire si este folosit ca baza in diverse feluri de mancare, fiind apreciat pentru versatilitatea sa in combinatii cu legume, carne sau sosuri. 

Pe langa gustul sau placut, cuscusul ofera numeroase beneficii pentru sanatate, fiind o sursa buna de carbohidrati complecsi, fibre, vitamine din grupul B si minerale precum seleniu, care contribuie la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ si la mentinerea sanatatii inimii. De asemenea, continutul scazut de grasimi il face potrivit pentru o dieta echilibrata si sanatoasa, ajutand la mentinerea unui nivel optim de energie. 

Timpul mediu de preparare pentru 4 persoane difera in functie de dificultatea retetei cu cuscus pe care o alegi, astfel incat, pentru o varianta mai simpla vei avea nevoie de 10-15 minute, iar pentru una mai complicata de aproximativ 30 de minute. 

Cuprins:

1. Cuscus - mod de preparare

1.1. Ingrediente cuscus pentru 4 persoane

2. Cuscus – cum  poti personaliza reteta clasica pentru a obtine variante delicioase

2.1. Cuscus cu legume si pui 

2.2. Cuscus cu ton, fructe de mare sau quinoa 

3. Reteta de cuscus - recomandari de vinuri sau alte bauturi alaturi de care o poti servi

1._Cuscus_-_mod_de_preparare_cuscus_verdeata_lamaie_11._Cuscus_-_mod_de_preparare_cuscus_verdeata_lamaie_1

1. Cuscus - mod de preparare

Inainte de a afla cum se prepara o reteta de cuscus simpla, este necesar sa cunosti faptul ca exista mai multe tipuri, fiecare dintre acestea avand propriile caracteristici: 

  • Cuscus traditional: Cel mai popular tip de cuscus, cu o textura granulata fina, este obtinut din gris de grau dur. Culoarea sa galben-aurie si aroma distincta il fac un ingredient de baza in bucataria magrebiana. Timpul mediu de preparare este de aproximativ 10-15 minute.
  • Cuscus perlat: Acest tip de cuscus are o textura mai fina si o culoare mai deschisa, asemanatoare orezului. Timpul de preparare este foarte scurt, in jur de 5-7 minute, iar boabele absorb aromele mai intens. Este ideal pentru preparate rapide.
  • Cuscus israelian: O varianta mai fina si rapida de preparat, cuscusul israelian este adesea folosit in bucataria mediteraneana. Textura sa delicata il face perfect pentru salate racoritoare. Timpul de preparare este de obicei sub 5 minute.
  • Cuscus integral: Pentru cei care prefera o optiune mai sanatoasa, cuscusul integral este o alegere excelenta. Facut din grau integral, are o textura mai consistenta si o aroma mai bogata. Timpul de preparare este similar cu cel al cuscusului traditional, aproximativ 10-15 minute.

Mod de preparare:

  • Pasul 1: Pune apa sau supa de legume la fiert intr-o cratita mica. Adauga sarea, uleiul de masline si condimentele. Poti adauga piper negru pentru o nota picanta, curcuma pentru o culoare vibranta si chimen pentru o aroma calda si exotica. Aceste condimente se completeaza perfect si vor transforma cuscusul intr-o adevarata placere culinara.
  • Pasul 2: Cand lichidul ajunge la punctul de fierbere, ia cratita de pe foc si adauga cuscusul. Acopera cratita cu un capac si lasa cuscusul sa absoarba lichidul timp de 5-10 minute.
  • Pasul 3: Dupa ce a absorbit tot lichidul, adauga untul si afaneaza cuscusul cu o furculita. Evita presarea boabelor, amestecand usor pentru a separa si a pastra cuscusul pufos si usor.
1._Cuscus_-_mod_de_preparare_cuscus_furculita_21._Cuscus_-_mod_de_preparare_cuscus_furculita_2_dc997b91-4d80-4549-aea8-0e8088b7b371

Iata cateva sfaturi utile pentru a obtine un preparat delicios si cu o textura perfecta:

  • Foloseste lichid fierbinte: Asigura-te ca apa sau supa de legume este fierbinte cand o torni peste cuscus. Acest lucru ajuta la gatirea uniforma a cuscusului si la obtinerea unei texturi pufoase.
  • Ajusteaza condimentele: Gusta cuscusul inainte de servire si ajusteaza condimentele dupa preferinte. Poti adauga mai multa sare, piper, sau alte condimente daca simti ca este nevoie.
  • Adauga ingrediente extra: Pentru o varianta mai complexa, poti adauga legume sotate, ierburi proaspete, stafide, migdale prajite sau chiar suc de lamaie pentru un plus de aroma.
  • Serveste imediat: Cuscusul este cel mai bun atunci cand este servit imediat dupa preparare. Daca trebuie sa-l pastrezi, acopera-l pentru a retine umiditatea si incalzeste usor inainte de servire.
  • Textura perfecta: Daca cuscusul iese prea umed, lasa-l neacoperit pentru cateva minute, astfel incat aburul sa se evaporeze. Daca este prea uscat, poti adauga putin lichid fierbinte si sa-l lasi sa absoarba inainte de a-l fluff-ui din nou.

Pe langa varianta clasica, exista si o reteta de cuscus prajit. Pentru a o pregati este necesar sa incalzesti putin spray de gatit intr-o tigaie si sa adaugi cuscusul. Prajeste-l pana cand boabele capata o culoare aurie si o textura crocanta, amestecand continuu pentru a evita arderea. 

Cuscusul prajit poate fi servit ca garnitura alaturi de carne, legume sau poate fi folosit ca baza pentru salate. Pentru o aroma deosebita, se pot adauga in timpul prajirii ceapa calita, usturoi zdrobit sau condimente precum boia de ardei dulce sau chili. Aceasta varianta este perfecta pentru cei care prefera gusturile mai intense si texturile mai variate.

1.1._Ingrediente_cuscus_pentru_4_persoane_cuscus_borcan_masa1.1._Ingrediente_cuscus_pentru_4_persoane_cuscus_borcan_masa

1.1. Ingrediente cuscus pentru 4 persoane

Iata care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara un cuscus in varianta clasica simplu si rapid:

  • 250 g cuscus
  • 500 ml apa sau supa de legume;
  • 1-2 linguri ulei de masline;
  • 1/2 lingurita sare;
  • O lingura de unt;
  • Condimente.
2._Cuscus_cum_poti_personaliza_reteta_clasica_pentru_a_obtine_variante_delicioase_cuscus_farfurie_masline_rosii_branza2._Cuscus_cum_poti_personaliza_reteta_clasica_pentru_a_obtine_variante_delicioase_cuscus_farfurie_masline_rosii_branza_b4a2be90-d7e4-48ed-b50b-111f25b41d78

 2. Cuscus – cum  poti personaliza reteta clasica pentru a obtine variante delicioase

Prin personalizarea variantei clasice de cuscus cu diverse ingrediente, au aparut numeroase retete inovatoare care imbogatesc acest preparat traditional. Astfel, pilaful de cuscus reprezinta o adaptare creativa a retetei clasice, in care se adauga legume, ierburi aromatice si, uneori, carne sau peste, obtinandu-se un fel principal gustos si consistent. 

Pregatirea unei retete de cuscus cu lapte prin inlocuirea apei sau a supei cu acesta transforma preparatul intr-o mancare mai cremoasa si hranitoare. Laptele ii adauga proteine, calciu si un gust mai bogat. Cuscusul cu lapte este versatil, putand fi folosit atat in preparate dulci, cu fructe si scortisoara, cat si in cele sarate, cu legume si carne.

Pe de alta parte, salata cu cuscus este un preparat racoritor si versatil, servita ca antreu, garnitura sau chiar ca fel principal, fiind o optiune excelenta pentru mesele de vara sau pentru pranzuri rapide si usor de preparat.

Se poate adapta in multe moduri, dar implica pregatirea cuscusului conform retetei traditionale si amestecarea acestuia cu diverse ingrediente proaspete si savuroase, cum ar fi:

  • Legume: rosii, castraveti, ardei, ceapa, morcovi sau avocado.
  • Ierburi proaspete: patrunjel, menta sau coriandru.
  • Fructe: masline, stafide sau rodie.
  • Proteine: branza feta, pui la gratar, naut sau fasole.

Condimente si dressinguri: ulei de masline, suc de lamaie, otet, sare si piper, sau diverse amestecuri de condimente.

2.1._Cuscus_cu_legume_si_pui_farfurie_cuscus_legume_pui_furculita2.1._Cuscus_cu_legume_si_pui_farfurie_cuscus_legume_pui_furculita

2.1. Cuscus cu legume si pui

Printre cele mai apreciate retete de cuscus se afla cea cu legume si piept de pui. Aceasta combina textura pufoasa a cuscusului cu savoarea pieptului de pui suculent si varietatea de legume crocante, fiind o optiune hranitoare si gustoasa pentru orice masa. Iata care sunt ingredientele care nu trebuie sa-ti lipseasca din bucatarie pentru a pregati aceasta reteta savuroasa: 

  • 250 g cuscus;
  • 500 ml apa fierbinte;
  • 2 bucati de piept de pui;
  • 1 ceapa;
  • 1 ardei gras rosu;
  • 1 dovlecel;
  • 1 morcov;
  • 2 catei de usturoi;
  • 2 linguri ulei de masline;
  • 1 lingura boia dulce;
  • 1 lingurita cimbru uscat;
  • Sare si piper.

Mod de preparare:

  • Pasul 1: Toaca marunt ceapa, ardeiul, dovlecelul si morcovul. Zdrobeste cateii de usturoi pentru a elibera aromele si a le adauga in amestecul de legume.
  • Pasul 2: Incalzeste uleiul intr-o tigaie adanca la foc mediu. Adauga ceapa tocata si caleste pana devine transparenta si usor aurie, amestecand ocazional.
  • Pasul 3: Adauga ardeiul, dovlecelul, morcovul si usturoiul zdrobit in tigaie. Soteaza legumele timp de 5-7 minute, pana se inmoaie usor si capata o aroma placuta.
  • Pasul 4: Taie pieptul de pui in cubulete si adauga-l in tigaia cu legume. Condimenteaza cu boia, cimbru, sare si piper dupa gust. Gateste puiul pana devine complet gatit si rumenit.
  • Pasul 5: Pune cuscusul intr-un bol si toarna peste el apa fierbinte. Acopera bolul si lasa cuscusul sa se hidrateze timp de 5-7 minute, pana cand granulele se umfla.
  • Pasul 6: Dupa ce cuscusul s-a umflat, afaneaza-l cu o furculita. Adauga cuscusul peste amestecul de pui si legume din tigaie si amesteca bine pentru a omogeniza toate aromele.

Pentru a personaliza reteta de pui cu cuscus, poti adauga si ciuperci, spanac sau rosii cherry, care vor imbogati preparatul cu arome si nutrienti suplimentari. De asemenea, inlocuirea carnii de pui cu cea de curcan aduce un gust usor diferit si o optiune mai slaba in grasimi, pastrand totodata savoarea.

Sugestii de servire:

  • Serveste cuscusul cald, cu legume proaspete si pui. Decoreaza preparatul cu frunze verzi de patrunjel sau coriandru pentru un aspect atragator si un plus de aroma.
  • Combina cuscusul cu iaurt grecesc pentru o textura fina si aromata. In plus, pregateste o salata de rosii si castraveti pentru a obtine o masa usoara si sanatoasa.

Completeaza masa cu o portie de paste proteice, care adauga o sursa suplimentara energie, fiind un acompaniament nutritiv si satios pentru cuscus. Mai apoi, serveste si alte alimente proteice, precum batoanele, pentru a-ti suplimenta aportul de proteine.

2.2._Cuscus_cu_ton_fructe_de_mare_sau_quinoa_cuscus_creveti_sos_furculita_12.2._Cuscus_cu_ton_fructe_de_mare_sau_quinoa_cuscus_creveti_sos_furculita_1

 2.2. Cuscus cu ton, fructe de mare sau quinoa

Pregatirea unei retete de ton sau fructe de mare cu cuscus este o modalitate excelenta de a combina arome mediteraneene intr-un singur preparat. Iata care sunt ingredientele necesare: 

Ingrediente:

  • 250 g cuscus;
  • 500 ml apa sau supa de legume;
  • 2 conserve ton in ulei de masline sau 400g fructe de mare mixte;
  • 1 ceapa rosie;
  • 2 rosii;
  • 1 castravete;
  • 1/2 legatura patrunjel tocat;
  • Zeama de la o lamaie;
  • 2 linguri ulei de masline;
  • Sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

  • Pasul 1: Pune cuscusul intr-un bol, adauga apa clocotita, acopera si lasa sa se umfle timp de 5 minute. Dupa ce s-a umflat, afaneaza-l cu o furculita.
  • Pasul 2: Intr-o tigaie incalzita, adauga uleiul de masline si caleste ceapa pana devine transparenta. Adauga rosiile si castravetele taiate si lasa sa se inmoaie usor.
  • Pasul 3: Adauga cuscusul intr-un bol mare. Scurge bine tonul (sau fructele de mare) si adauga-l peste cuscus. Toarna legumele calite si amesteca bine.
  • Pasul 4: Adauga patrunjelul tocat, zeama de lamaie, sare si piper dupa gust. Amesteca din nou pentru a se omogeniza toate aromele.

Sugestii de servire:

  • Pentru o masa usoara si sanatoasa, serveste cuscusul la temperatura camerei, ca o salata. Adauga masline Kalamata, felii subtiri de ceapa rosie si o mana de rucola. Completeaza cu un dressing pe baza de otet balsamic si miere. Aceasta varianta este perfecta pentru zilele calduroase.
  • Transforma cuscusul intr-un bol sanatos si plin de culoare. Adauga legume proaspete taiate cubulete, precum morcovi, ardei gras si avocado. Pentru un plus de proteine, poti adauga si naut sau fasole neagra. Aromeaza cu un sos cremos de iaurt si menta.

Foloseste cuscusul ca umplutura pentru wrap-uri. Imparte cuscusul in portii egale si pune-l pe tortilla. Adauga tonul sau fructele de mare, legume proaspete si adauga sosuri fara calorii, care vor adauga un plus de aroma fara a creste valoarea calorica. Ruleaza strans si taie in diagonala. Aceste wrap-uri sunt ideale pentru un pranz la birou sau o gustare rapida.

2.2._Cuscus_cu_ton_fructe_de_mare_sau_quinoa_cuscus_quinoa_avocado_rosii_lingurita_22.2._Cuscus_cu_ton_fructe_de_mare_sau_quinoa_cuscus_quinoa_avocado_rosii_lingurita_2

Daca iti doresti sa prepari un cuscus cu quinoa, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:  

  • 250 g cuscus;
  • 500 ml apa sau supa de legume;
  • 300 g legume, si anume broccoli, morcovi si mazare;
  • 1 ceapa medie;
  • 2 catei de usturoi;
  • 2 linguri ulei de masline;
  • 2 linguri sos soia;
  • 1 lingurita turmeric;
  • Sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

  • Pasul 1: Spala bine cuscusul si quinoa sub jet de apa rece, iar mai apoi pune-le intr-o oala, adauga apa si un praf de sare.
  • Pasul 2:  Adu amestecul la fierbere, apoi reduce focul si acopera oala. Lasa sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, sau pana cand apa a fost complet absorbita si cerealele sunt pufoase.
  • Pasul 3:  Intr-o tigaie incalzita, adauga uleiul de masline si caleste ceapa taiata marunt pana devine transparenta. Pune usturoiul zdrobit si caleste inca 30 de secunde. Adauga legumele mixte si turmericul si gateste-le pana se inmoaie, aproximativ 5-7 minute.
  • Pasul 4: Adauga cuscusul si quinoa gatite in tigaia cu legumele. Amesteca bine pentru a se combina toate aromele. Ajusteaza gustul cu sosul de soia, sare si piper. Daca doresti, adauga si marar proaspat tocat pentru un plus de aroma.

Sugestii de servire: 

  • Serveste preparatul cu file de pui la gratar pentru o masa completa, bogata in proteine si savoare.
  • Alatura cuscusul cu quinoa cu file de peste la cuptor, asezonat cu lamaie si ierburi proaspete.
  • O salata verde cu avocado si rosii cherry adauga un contrast racoritor si crocant la preparatul cald.
3._Reteta_de_cuscus_-_recomandari_de_vinuri_sau_alte_bauturi_alaturi_de_care_o_poti_servi_farfurie_cuscus_furculita_om_vin3._Reteta_de_cuscus_-_recomandari_de_vinuri_sau_alte_bauturi_alaturi_de_care_o_poti_servi_farfurie_cuscus_furculita_om_vin

3. Reteta de cuscus - recomandari de vinuri sau alte bauturi alaturi de care o poti servi

In cazul in care iti doresti sa ai parte de o experienta completa, trebuie sa cunosti faptul ca fiecare tip de reteta de cuscus se potriveste mai bine cu un anumit tip de vin sau de bautura. Pentru cuscus cu legume si pui, un vin alb sec, precum un Sauvignon Blanc sau un Chardonnay usor, este o alegere excelenta, echilibrand aromele delicate ale carnii de pui si ale legumelor. Pentru o reteta de cuscus cu fructe de mare, un vin alb mai acid, precum un Pinot Grigio sau un Albarino, va completa perfect gustul fructelor de mare. 

De asemenea, o reteta de cuscus cu ton se asorteaza bine cu un vin rose, usor si fructat. Pentru cuscus cu lapte, poti opta pentru un vin alb demisec sau chiar pentru un Riesling, care sa balanseze dulceata preparatului. La un cuscus cu quinoa sau la o salata de cuscus, vinurile albe proaspete sau un rose sec sunt cele mai potrivite. Daca doresti o alternativa pentru vin in servirea unei retete de cuscus, afla ca ceaiurile reci din plante sau sucurile de citrice proaspete sunt optiuni excelente pentru a le completa.

In concluzie, o reteta de cuscus iti ofera simplitate in preparare, versatilitate in realizarea unor combinatii cu alte alimente si valorii nutritive ridicate, fiind un aliment usor si rapid de gatit, potrivit pentru mese sanatoase si echilibrate.

Sursa foto: Shutterstock, Sonny Mauricio pe Unsplash, Abdulrham Alkday pe Pexels, Lisa Fotios pe Pexels.

Retete similare

Reteta de pizza
Vezi reteta
Paste cu ton
Vezi reteta
Vafe proteice
Vezi reteta