Chiftele_la_cuptor_coverChiftele_la_cuptor_cover
Incearca si tu

Chiftele la cuptor

nutriland.ro

Timp de citire: 12 minute

Timp de preparare: 40 minute

Intr-o lume agitata, unde timpul e pretios, dar sanatatea si gustul raman importante, gatitul la cuptor devine o optiune din ce in ce mai atractiva. Inlocuind prajirea traditionala, acest mod de preparare nu doar ca pastreaza aromele autentice ale ingredientelor, dar ofera si beneficii pentru sanatate. 

Gatitul la cuptor nu doar ca elimina necesitatea de a folosi cantitati mari de ulei, reducand astfel aportul de grasimi nesanatoase, dar si pastreaza mai bine nutrientii esentiali din alimente. Prin coacere, legumele isi mentin vitaminele si mineralele, iar carnea devine frageda si suculenta fara a fi expusa la temperaturi extrem de ridicate care pot produce compusi nocivi.

Astfel, chiftelele coapte in cuptor sunt o alegere usoara si sanatoasa, fara a compromite gustul savuros. In plus, prepararea unei retete clasice de chiftele la cuptor pentru 4 persoane dureaza aproximativ 40 de minute, asa ca nu ezita sa incerci si tu aceasta reteta simpla si delicioasa, care poate fi personalizata pentru a aduce o doza de sanatate si savoare in fiecare masa.

Cuprins: 

  1. Chiftele la cuptor - mod de preparare 

1.1. Ingrediente chiftele la cuptor pentru 4 persoane 

2. Retete de chiftele la cuptor - cum poti pregati variante delicioase si sanatoase 

2.1. Chiftele marinate sau suedeze 

2.2. Chiftele vegetariene sau de post

3. Chiftelute coapte in cuptor - alaturi de ce pot fi servite

1._Chiftele_la_cuptor_-_mod_de_preparare_chiftele_sos_farfurie_neagra_verdeata_furculita_11._Chiftele_la_cuptor_-_mod_de_preparare_chiftele_sos_farfurie_neagra_verdeata_furculita_1

1. Chiftele la cuptor - mod de preparare

Procesul de pregatire a chiftelelor implica mai multe etape, de la alegerea ingredientelor pana la gatirea propriu-zisa. Pentru inceput, este necesar sa alegi dintre diversele tipuri de carne in functie de propriile preferinte: 

  • Pui: este mai usoara si mai sanatoasa, dar necesita adaugarea de ingrediente suplimentare pentru a mentine chiftelele suculente.
  • Curcan: este similara cu puiul, dar putin mai densa, avand un gust mai pronuntat.
  • Vita: are un continut mai mare de grasime, ceea ce face chiftelele mai suculente. Se pot folosi bucati precum ceafa sau pulpa.
  • Porc: este des folosita, deoarece le confera chiftelelor o suculenta si aroma deosebita. Se pot alege parti precum spata sau ceafa, care contribuie la obtinerea unui preparat delicios si gustos.

O alta varianta este sa combini diferite tipuri de carne pentru a prepara o reteta de chiftele la cuptor pe gustul tau. Dupa ce te-ai decis cu privire tipul de carne, va trebuie sa ai la indemana urmatoarele legume:  

  • Ceapa: Este esentiala pentru intensificarea aromei, trebuie tocata marunt sau data pe razatoare.
  • Usturoi: Adauga o nota picanta si arome complexe.
  • Morcov: Ras sau tocat marunt, ii ofera o dulceata subtila preparatului.
  • Patrunjel, marar: Ofera prospetime si o nota ierboasa.

In ceea ce priveste condimentele din bucataria ta, nu trebuie sa lipseasca sarea si piperul, care reprezinta baza oricarui preparat. De asemenea, vei avea nevoie de atat boia, care le adauga chiftelelor nu doar o culoare apetisanta, ci si un gust deosebit, cat si de cimbru si oregano, care completeaza perfect preparatele din carne, aducand arome proaspete si complexe.

1._Chiftele_la_cuptor_-_mod_de_preparare_tava_chiftele_maini_21._Chiftele_la_cuptor_-_mod_de_preparare_tava_chiftele_maini_2

Mod de preparare 

  • Pasul 1: Toaca carnea de doua ori pentru a-i oferi o textura fina. Inmoaie felia de paine in lapte, apoi stoarce-o bine.
  • Pasul 2: Intr-un bol, combina carnea tocata, painea stoarsa, ouale, ceapa, usturoiul, sarea, piperul si celelalte condimente dupa preferinta. Framanta bine toate ingredientele pana obtii un amestec omogen.
  • Pasul 3: Cu mainile umede, formeaza chiftelele de marimea dorita. Aseaza chiftelele intr-o tava unsa cu spray de gatit pentru a nu se lipi si a se rumeni frumos. 
  • Pasul 4: Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si coace chiftelele timp de 25-30 de minute sau pana cand se rumenesc si sunt gatite uniform in interior.

1.1. Ingrediente chiftele la cuptor pentru 4 persoane

Iata care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a pregati chiftele aromate: 

  •  600-800 de grame carne;
  • 1 felie de paine alba;
  • 30 ml lapte;
  • 2 oua;
  • 1 ceapa;
  • 2-3 catei de usturoi;
  • Spray de gatit;
  • Sare si piper dupa gust; 
  • Condimente: patrunjel tocat, marar, cimbru, boia de ardei dulce.
2._Retete_de_chiftele_la_cuptor_-_cum_poti_pregati_variante_delicioase_si_sanatoase_platou_negru_salata_chiftele_sos2._Retete_de_chiftele_la_cuptor_-_cum_poti_pregati_variante_delicioase_si_sanatoase_platou_negru_salata_chiftele_sos

2. Retete de chiftele la cuptor - cum poti pregati variante delicioase si sanatoase

Exista numeroase retete de chiftele gustoase si sanatoase pe care le poti pregati in propria bucatarie. Fie ca alegi pregatirea unor chiftelute suedeze, fie marinate sau de post, fiecare reteta iti ofera posibilitatea de a crea o masa delicioasa intr-un timp scurt. Pentru a avea parte de chiftele suculente si bine rumenite este esential sa tii cont de cateva sfaturi si tehnici utile: 

  • Foloseste carne de calitate, fie ca e vorba de vita, porc, pui sau amestecuri. Adauga legume rase sau tocate marunt, cum ar fi ceapa, morcovul sau zucchini, pentru a adauga umiditate si a face chiftelele mai suculente.
  • Inlocuieste painea inmuiata in lapte cu pesmet sau ovaz macinat pentru a obtine chiftele mai sanatoase. Aceste ingrediente ajuta la mentinerea umezelii si la imbunatatirea consistentei preparatului, oferind in acelasi timp beneficii nutritionale suplimentare, precum fibre si proteine.
  • Formeaza chiftelele de dimensiuni egale pentru a asigura o coacere uniforma. De obicei, o dimensiune de aproximativ 5 cm in diametru este ideala.
  • Intoarce chiftelele la jumatatea timpului pentru a te asigura ca se rumenesc uniform. 
  • Pentru a te asigura ca chiftelele sunt bine coapte, infige o scobitoare in mijloc. Daca iese curata, inseamna ca sunt gata.
2.1._Chiftele_marinate_sau_suedeze_chiftele_sos_de_rosii_tava_verdeata_1v2.1._Chiftele_marinate_sau_suedeze_chiftele_sos_de_rosii_tava_verdeata_1v

 2.1. Chiftele marinate sau suedeze

Chiftelutele marinate si suedeze la cuptor sunt doua variante delicioase si versatile ale acestui preparat clasic. Chiftelutele marinate isi datoreaza aroma bogata si intensa sosului de rosii care le confera un gust profund si savuros. Pe de alta parte, chiftelutele suedeze au un gust unic si delicat, datorita amestecului de condimente precum nucsoara si piperul alb, si sunt adesea servite cu un sos cremos pe baza de smantana. Iata cum poti pregati fiecare dintre aceste retete: 

  1. Chiftele marinate la cuptor: 

Ingrediente:

Pentru chiftele

  • 500g carne tocata mixta (porc si vita);
  • 1 ou;
  • 100 g paine; 
  • 30 ml lapte;
  • 1 ceapa mica;
  • 2 catei de usturoi;
  • 1 lingurita de sare;
  • 1/2 lingurita de piper negru;
  • 1 lingurita de boia dulce;
  • 1 lingurita de oregano uscat;
  • 2 linguri de patrunjel proaspat tocat;
  • Spray de gatit. 

Pentru sosul de rosii:

  • 400 g rosii in conserva sau suc de rosii;
  • 2 catei de usturoi;
  • 1 ceapa mica;
  • 1 lingurita oregano;
  • 1 lingurita busuioc;
  • Sare si piper dupa gust.

Mod de preparare: 

  • Pasul 1: Incepe prepararea chiftelutelor marinate prin a inmuia felia de paine in lapte si a stoarce-o bine. Mai apoi, intr-un bol mare, amesteca carnea tocata cu oul, painea inmuiata, ceapa, usturoiul, sarea, piperul, boia, oregano si patrunjelul.
  • Pasul 2: Formeaza chiftele de dimensiunea dorita. Asaza chiftelele pe o tava tapetata cu hartie de copt si stropeste-le cu putin spray de gatit.
  • Pasul 3: Incepe pregatirea sosului de rosii prin a cali ceapa si usturoiul intr-o tigaie pana devin moi. Mai apoi, adauga rosiile, oregano, busuiocul, sarea si piperul. Lasa sosul sa fiarba la foc mic timp de 10-15 minute, pana se ingroasa putin.
  • Pasul 4:  Transfera chiftelele in sosul de rosii si amesteca usor. Asaza totul intr-o tava de copt si mai coace in cuptor la 180 de grade Celsius pentru inca 15-20 de minute, pana cand chiftelele sunt complet gatite si sosul este bine legat si aromat.

Pentru o varianta mai usoara poti pregati chiftele de pui la cuptor marinate, inlocuind carnea de vita si porc. In acest caz, urmeaza aceleasi instructiuni, dar foloseste carne tocata de pui.

2.1._Chiftele_marinate_sau_suedeze_chiftele_suedeze_sos_piure_verdeata_merisoare_22.1._Chiftele_marinate_sau_suedeze_chiftele_suedeze_sos_piure_verdeata_merisoare_2

2. Chiftele suedeze la cuptor: 

Ingrediente:

  • 400 g carne tocata de vita si porc;
  • 250 ml lapte;
  • 50 g pesmet;
  • 1 ou;
  • 1 ceapa;
  • 1 lingurita ienibahar;
  • Sare si piper dupa gust;
  • Spray de gatit.

Mod de preparare:

  • Pasul 1:  Pune pesmetul in lapte si lasa-l sa se umfle cateva minute. Intr-un bol mare, amesteca carnea tocata cu pesmetul inmuiat, oul, ceapa rasa, ienibaharul. Adauga sare si piper, iar mai apoi framanta bine compozitia pana devine omogena.
  • Pasul 2: Formeaza chiftelute mici si asaza-le intr-o tava unsa cu spray de gatit.

Pasul 3: Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si coace chiftelele timp de aproximativ 20-25 de minute, pana devin rumene si gatite uniform.

2.2._Chiftele_vegetariene_sau_de_post_chiftele_rosii_dovlecel_ghimbir_12.2._Chiftele_vegetariene_sau_de_post_chiftele_rosii_dovlecel_ghimbir_1

 2.2. Chiftele vegetariene sau de post

Exista o varietate de chiftele vegetariene sau de post preparate din diverse legume la cuptor, incepand de la cele clasice si pana la cele mai inovatoare. Printre variantele clasice se numara chiftelele de dovlecei cu cartofi si usturoi la cuptor, care au un gust delicios si aromat. Inainte de a le pregati, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 

  • 2 dovlecei;
  • 2 cartofi medii;
  • 3-4 catei de usturoi;
  • 1 ceapa mica;
  • 1/2 cana pesmet;
  • 2-3 linguri de faina;
  • 1 ou;
  • 200 g tofu;
  • 1/2 lingurita de sare;
  • 1/2 lingurita de piper negru;
  • 1 lingurita de oregano uscat;
  • spray de gatit. 

Mod de preparare: 

  • Pasul 1: Curata dovleceii si cartofii, iar mai apoi taie-i in cuburi mici si coace-i intr-o tava unsa cu spray de gatit la 200 grade Celsius pentru aproximativ 20-25 de minute sau pana cand sunt moi si usor rumeniti.
  • Pasul 2: Dupa ce legumele s-au racit putin, pune-le intr-un bol mare. Scurge excesul de apa, daca este cazul. Foloseste o furculita sau un mixer de mana pentru a pasa legumele. Adauga ceapa tocata marunt, usturoiul zdrobit, pesmetul, faina, sarea, piperul si oregano. Amesteca bine pana cand obtii o compozitie omogena.
  • Pasul 3: Daca folosesti oul, adauga-l acum si amesteca bine. Pentru o varianta de post, il poti inlocui cu 2-3 linguri de seminte de in macinate amestecate cu 6 linguri de apa pentru a inchega compozitia.
  • Pasul 4: Daca iti doresti sa imbunatatesti gustul acestui preparat, opteaza pentru chiftele de dovlecel cu branza la cuptor, precum tofu. Taie-l in cuburi mici si amesteca-l bine in compozitie pentru a-i oferi o textura mai interesanta si un gust suplimentar.

Pasul 4: Formeaza bile mici din compozitie si aseaza-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt si stropita cu spray de gatit. Coace preparatul in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius timp de aproximativ 25-30 de minute.

2.2._Chiftele_vegetariene_sau_de_post_chiftele_morcov_verdeata_hartie_de_copt_22.2._Chiftele_vegetariene_sau_de_post_chiftele_morcov_verdeata_hartie_de_copt_2

O alta reteta savuroasa de chiftele de  legume coapte  la cuptor este cea de vinete, naut si quinoa. Aceasta este o varianta inedita si plina de savoare, perfecta pentru cei care doresc sa experimenteze noi arome in bucatarie.

Ingrediente:

  • 2 vinete medii;
  • 1/2 cana quinoa;
  • 1/2 cana naut; 
  • 1 ceapa mica;
  • 2-3 catei de usturoi;
  • 1/4 cana pesmet;
  • 2 linguri de faina;
  • 1 lingurita de chimen;
  • 1/2 lingurita de paprika;
  • 1/2 lingurita de sare;
  • 1/2 lingurita de piper negru;
  • Spray de gatit. 

Mod de preparare:

  • Pasul 1: Incepe pregatire chiftelutelor din vinete, naut si quinoa coapte la cuptor prin pregati legumele. Taie vinetele cubulete si coace-le in cuptor pana se inmoaie. Caleste ceapa si usturoiul, iar mai apoi scurge bine nautul si paseaza-l cu furculita.
  • Pasul 2: Intr-un bol mare, combina vinetele coapte, nautul pasat, quinoa fiarta, ceapa calita, usturoiul, pesmetul, faina, paprika si chimen. Amesteca bine pana cand obtii o compozitie omogena, iar mai apoi adauga sare si piper dupa gust.
  • Pasul 3: Cu mainile umede, formeaza chiftele din compozitie si aseaza-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu spray de gatit.
  • Pasul 4: Coace chiftelele in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 25-30 de minute, sau pana se rumenesc frumos.
3._Chiftelute_coapte_in_cuptor_-_alaturi_de_ce_pot_fi_servite_paste_chiftele_sos_furculita_13._Chiftelute_coapte_in_cuptor_-_alaturi_de_ce_pot_fi_servite_paste_chiftele_sos_furculita_1

 3. Chiftelute coapte in cuptor - alaturi de ce pot fi servite

Chiftelutele devin o adevarata explozie de arome atunci cand sunt servite cu garnitura potrivita. Iata cateva sugestii care iti vor transforma masa intr-o experienta culinara de neuitat:

  • Chiftele clasice: 

Combina chiftelutele clasice cu paste proteice pentru a avea parte de o masa echilibrata si satioasa. In cazul in care iti doresti o masa mai consistenta, poti adauga legume sotate precum vinete, ardei grasi si ceapa, asezonate cu busuioc si usturoi. Daca preferi o varianta mai usoara, pune chiftelele intr-o lipie alaturi de salata, rosii si castraveti, iar mai apoi adauga sosuri fara calorii pentru un gust deosebit. Completeaza-ti masa cu alimente proteice pentru a mentine un aport adecvat de nutrienti si a te simti satul mai mult timp.

  • Chiftele de legume: 

Aromele bogate ale chiftelutelor de legume se potrivesc minunat cu un mix de legume la gratar, cum ar fi ardei, dovlecei si ciuperci, care adauga o textura crocanta si un gust delicat. De asemenea, o salata verde cu avocado si dressing de lamaie ii va adauga mesei tale prospetime si o doza de grasimi sanatoase. Alternativ, te poti bucura de gustul delicios al chiftelelor de legume alaturi de orez basmati, salbatic sau brun, care sunt bogate in fibre si au un indice glicemic scazut, fiind perfecte pentru o masa sanatoasa si echilibrata.

3._Chiftelute_coapte_in_cuptor_-_alaturi_de_ce_pot_fi_servite_chiftele_legume_smantana_verdeata_23._Chiftelute_coapte_in_cuptor_-_alaturi_de_ce_pot_fi_servite_chiftele_legume_smantana_verdeata_2
  • Chiftele marinate: 

Pentru a sublinia aromele intense ale chiftelutelor marinate, alege garnituri mai neutre, precum orezul brun sau quinoa. Adauga legume la gratar sau o salata bogata in proteine, cum ar fi cea cu fasole sau linte, pentru a obtine o masa completa din punct de vedere nutritional.

  • Chiftele suedeze: 

Desi combinatia traditionala cu piure si dulceata de merisoare este intotdeauna o alegere sigura, nu te sfii sa experimentezi! Incearca chiftelutele suedeze cu cartofi dulci copti, sos de smantana si muraturi asortate, sau cu o salata de sfecla rosie si morcov.

In concluzie, gatitul la cuptor transforma chiftelele intr-o optiune sanatoasa si versatila, perfecta pentru o alimentatie echilibrata. Prin reducerea grasimilor si pastrarea nutrientilor, chiftelele coapte reprezinta o alegere excelenta pentru intreaga familie, putand fi adaptate la diverse preferinte culinare.

Sursa foto: Shutterstock, Huzaifa Bukhari pe Pexels, Emanuel Ekström pe Unsplash, Karolina Kołodziejczak pe Unsplash, Carolina Cossío pe Unsplash, Jenn Kosar pe Unsplash.

Retete similare

Reteta de chiftele dietetice
Vezi reteta
Retete sanatoase cu tortilla
Vezi reteta
Papanasi proteici
Vezi reteta