2. Briose dietetice - idei de retete originale si practice
Briosele dietetice sunt o alegere excelenta pentru cei care doresc sa se bucure de gustul delicios al acestor dulciuri, fara a consuma prea multe calorii. Iata cateva retete simple de briose sanatoase:
- Briose cu mere si scortisoara
Ingrediente:
- 1/2 cana de faina integrala;
- 1/2 cana de faina de migdale;
- 1/4 cana de zahar de stevie;
- 1/2 lingurita de scortisoara;
- 1/4 lingurita de sare;
- 1/2 lingurita de praf de copt;
- 15 g de pudra proteica Weider sau de la USN;
- 1/2 cana de lapte de soia;
- 1/4 cana de ulei de masline;
- 1 mar mic, curatat si tocat.
Instructiuni:
Se incalzeste cuptorul la 180℃. Intr-un bol mediu, se amesteca faina integrala, cea de migdale, zaharul de stevie, scortisoara, sarea si praful de copt. Intr-un alt bol, se aseaza pudra proteica vegetala, alaturi de lapte si ulei de masline. Se combina continutul celor doua boluri si se amesteca pana cand se omogenizeaza. Se adauga merele tocate deasupra, urmand a se omogeniza tot continutul. Se pune compozitia obtinuta in formele de briose si se coace timp de 20-25 de minute sau pana cand briosele capata o culoare aurie.
2. Briose cu afine
Ingrediente:
- 1/2 cana de faina de migdale;
- 1/2 cana de faina integrala;
- 1/4 cana de zahar de cocos;
- 1/2 lingurita de praf de copt;
- 1/4 lingurita de sare;
- 15 g de pudra proteica Weider sau de la USN;
- 1/2 cana de iaurt vegan din lapte de cocos;
- 1/4 cana de ulei de masline;
- 1 cana de afine.
Instructiuni:
Se incalzeste cuptorul la 180℃. Mai intai, se amesteca faina de migdale cu cea integrala, zaharul de cocos, praful de copt si sarea. Intr-un alt bol se pune pudra proteica, iaurtul vegan si uleiul de masline. Ulterior, cele doua boluri se amesteca si se omogenizeaza. In final, se adauga afinele si se amesteca usor. Continutul obtinut se asaza in formele de briose peste care s-a pulverizat spray de gatit in prealabil, iar apoi se tin la cuptor timp de 20-25 de mine sau pana cand amestecul devine auriu.
3. Briose vegane cu umplutura de ciocolata
Ingrediente:
- 1 cana de faina de integrala;
- 1/2 cana de pudra de cacao;
- 1/2 cana de zahar de stevie;
- 1 lingurita de praf de copt;
- 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu;
- 1/4 lingurita de sare;
- 1 cana de lapte vegetal (se poate folosi lapte de soia, de migdale sau de orez, dupa preferinte);
- 1/3 cana de unt de cocos topit;
- 1 lingurita de extract de vanilie sau esenta;
- 1/2 cana de spread de ciocolata vegan Creametto VEGE Ostrovit.
Instructiuni:
Se seteaza cuptorul la 180℃ si se pregateste o tava pentru briose cu hartie pentru copt.
Intr-un bol mare, se adauga faina integrala, pudra de cacao, zaharul de stevie, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Intr-un vas separat se vor amesteca laptele vegetal, untul de cocos topit si extractul de vanilie. Dupa ce se combina continutul celor doua vase, se poate completa cu spread-ul de ciocolata Creametto VEGE Ostrovit, amestecand lent. Amestecul obtinut se pune in formele de copt pregatite in prealabil cu ajutorul unui spray de gatit, umplandu-le pana la 3/4 din capacitate. Briosele se vor coace timp de 18-20 de minute sau pana cand capata o culoare aurie, chiar usor maronie. Inainte de a fi servite, micile delicii se lasa la racit timp de cel putin 5 minute.
In cazul in care timpul disponibil este limitat si nu permite pregatirea unei compozitii mai complexe, in reteta poate fi inclus un amestec proteic de clatite ce se dizolva in apa. Astfel, se obtine baza pentru briose, ce va putea fi completata de un sos fara calorii, cum ar fi Crispy Cookie ori cele fructate de tipul Mango Passion Fruit sau Pear Cherry Apple.
3. Briose proteice - lista ingredientelor necesare
Pentru a face briose vegane proteice, urmatoarele ingrediente sunt necesare:
- Faina integrala de migdale (ori alt sortiment de faina vegana, in functie de preferinte);
- Proteina vegana sub forma de pudra (de exemplu, proteina din orez sau din legume, ori amestecuri gata de folosit la gatit);
- Zahar vegetal sau indulcitor vegan (poate fi sirop de artar, de agave sau stevie, precum si zaharul obtinut din aceste plante);
- Praf de copt;
- Bicarbonat de sodiu;
- Sare;
- Lapte vegetal (sunt potrivite variantele de lapte de migdale, de orez sau de soia);
- Ulei vegetal (de exemplu, ulei de masline sau ulei de rapita);
- Extract sau esenta de vanilie;
- Fructe pentru compozitie, in functie de gustul celui care le va savura;
- Spread din ciocolata vegan.
Pudrele vegane de la Weider sau de la USN sunt inlocuitorii perfecti ai oualor, avand un continut ridicat de proteine, necesar pentru o alimentatie sanatoasa si pentru activitatile zilnice. De asemenea, zaharul de stevie sau de cocos, precum si Eritritolul, sunt alternative naturale si foarte sanatoase la varianta clasica, prezentand un aport caloric scazut.