Zincul- ce beneficii are pentru organism si din ce alimente ne putem lua doza zilnica
Organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a functiona corect si pentru a ne da o stare buna pe tot parcursul zilei. Printre acestia se numara vitaminele E si D, magneziul, probioticele, seleniul si, nu in ultimul rand, zincul. Cel din urma este vital unei vieti cat mai echilibrate si trebuie sa ne asiguram intotdeauna de faptul ca nu suntem in deficit de zinc. Acesta poate fi luat intr-o masura extrem de mare din alimente, iar daca nu reusim sa facem asta, atunci putem suplimenta cu anumite vitamine pe baza de zinc. Zincul are beneficii multiple pentru sanatate, iar in cele ce urmeaza vom detalia exact tot ce trebuie sa stii despre acest micronutrient care, uneori, pate fi subestimat de cea mai mare parte dintre oameni.
CUPRINS
2. Beneficiile zincului pentru sanatate
3. Contraindicatiile zincului pentru administrare
4. Recomandari de alimente bogate in zinc
5. Cum ne dam seama ca avem deficit de zinc in organism?
1. Ce este zincul?
Zincul este o minerala vitala organismului, in lipsa caruia pot aparea efecte destul de negative, precum scaderea imunitatii. Mai mult, ca si concentratie, acesta este al doilea element esential din corp, dupa fier. Zincul se gaseste in toate tesuturile si fluidele din corp, astfel incat necesarul zilnic este de aproximativ 9,5 mg la barbati si 7 mg la femei.
Mai mult, nu exista depozite de zinc in organisc, cum se regasesc in cazul altor vitamine, astfel incat trebuie sa fii mereu atent sa alimentezi organismul cu aceasta minerala. Zincul este distribuit in celule, predominant la nivelul oaselor si a altor tesuturi, fluidelor, organelor interne. Totusi, cea mai mare cantitate de zinc, in proportie de 95% o regasim in celule.
2. Beneficiile zincului pentru sanatate
Zincul are efecte benefice foarte multe, indeplinind diferse roluri in organism. Asadar, in primul rand, aceasta minerala ajuta la sustinerea sitemului imunitar. Conform specialistilor, corpul uman are nevoie de celulele T pentru a functiona, pentru ca ele sunt responsabile de functionarea corecta a sistemului imunitar, iar zincul este cel care le activeaza.
De asemenea, zincul are efecte antioxidante, adica reduce stresul oxidativ din organism, care este cunoscut ca favorizeaza imbolnavirea mai rapida. Mai mult, acesta ajuta si la reglarea si la producerea de insulina. Asadar, este o minerala esentiala pentru persoanele care se confrunta cu diabetul, deci acestea trebuie sa dea o atentie si mai sportita zincului.
Mai mult, zincul are beneficii vizibile si la exteriorul organismului. Concret, acesta ajuta la intretinerea unghiilor, a parului, dar chiar si a pielii. Acest lucru este cu atat mai important pentru femei, care vor sa aiba deopotriva si parul, dar si unghiile lugi, care necesita un complex de vitamine si minerale. Totodata, zincul ajuta la renegerarea pielii, asadar este usor sa observi daca esti in deficit de zinc, pentru ca pielea va fi uscata, usor exfoliata, iar unghiile vor fi subtiri si predispuse ruperii.
Trebuie sa stii, de asemenea, ca zincul este un luptator foarte bun si pentru fertilitate si contribuie la procesul de ovulatie, in cazul femeilor si la producerea de material seminal si testosteron, in cazul barbatilor.
Tot femeile trebuie sa stie ca zincul este un foarte bun reglator al ciclului menstrual, datorita faptului ca ajusteaza nivelul de estrogen din organism. De asemenea, cu ajutorul lui poti scapa de durerile din aceasta perioada deloc placuta, dar mai ales de crampe.
Consumul de zinc este extrem de benefic si vara, pentru ca ajuta la protejarea pielii de razele puternice ale soarelui, astfel incat aceasta nu se va deteriora si se va repara mai repede, după expunerea la lumina UV. Acelasi lucru este valabil si in cazul altor arsuri, de la nivelul pielii, pentru ca zincul stimuleaza enzimele si proteinele, astfel incat procesul de vindecare va fi mai rapid. Acesta protejeaza pielea si de alte infectii, iar in cazul inflamatiilor, le mentine sub control.
Pe langa beneficiile pentru par si unghii pe care le-am discutat deja anterior, trebuie sa stii ca zincul are efecte miraculoase si asupra sanatatii sistemului osos. Concret, cantitatea de calciu care va fi absorbita in piele, depinde de nivelul de zinc ridicat sau nu pe care il detine organismul tau. Asadar, daca corpul tau este bogat in zinc, atunci in cazul unei fracturi, vindecarea se va produce mai repede, ca si in situatia leziunilor de la nivelul pielii.
Zincul este foarte benefic si in dezvoltarea creierului, pentru ca neuronii, adica celulele creierului, interactioneaza prin eliberarea de neurotransmitatori, practic asa se transmite informatia de la o celula, la cealalta. In lipsa zincului, eliberarea acestor neurotransmitatori nu va fi eficienta si va afecta fnctiile cerebrale.
Beneficiile nu se termina aici, pentru ca, asa cum spuneam la inceputul articolului, acestea sunt extrem de diverse. Asadar, printre acestea nu trebuie sa uitam nici de mentinerea vederii normale. Zincul este necesar in acest proces, regasindu-se in zona retinei. Potrivit specialistilor, impreuna cu vitamina A, zincul ajuta si la producerea melaninei, care are rol protector pentru ochi. Deficitul de zinc se va vedea categoric pe acest plan, in timp, mai ales noaptea, cand vederea va fi aspru afectata.
Chiar daca lista mai are mult pana la a se incheia, printre principalele beneficii ce merita amintite aici este si faptul ca zincul contribuie la reducerea manifestarilor legate de ADHD, conform studiilor.
3. Contraindicatiile zincului pentru administrare
Trebuie sa te opresti din a mai consuma zinc, in momentul in care se creeaza un exces. Chiar daca minerala aceasta este vitala pentru corp, in aceeasi masura poate si afecta organismul uman, daca se exagereaza cu adimistrarea lui. Asadar, nu ar trebui depasita recomandarea de zinc pe care femeile, dar si barbatii trebuie sa o consume.
Peste 40 de mg de zinc pe zi pot dauna destul de mult, ajungandu-se chiar si la o intoxicatie acuta. Printre simptomele care trebuie sa-ti trezeasca semnale de alarma se numara urmatoarele: stari de greata, voma si crampe abdominale, slabirea sistemului imunitar, modificarea nivelului de fier, care are o importanta extrem de mare, si scaderea nivelului de cupru din organism.
In momentul in care simti unul dintre aceste simptome este necesar sa te opresti din a mai consuma alimentele bogate in zinc si sa consulti imediat sfatul medicului. Ca sa nu se ajunga in aceasta situatie, trebuie sa adopti o dieta cat mai sanatoasa, echilibrata si variata. De asemenea, suplimentele bogate in zinc ar trebui sa fie luate doar la recomandarea medicului si numai in cazul in care in organism exista un deficit de aceasta minerala. In schimbul acestora, poti opta oricand pentru vitamine si minerale, care sunt esentiale in mentinerea starii bune de sanatate. Mai mult, suplimentele pe baza de zinc nu sunt recomandate femeilor insarcinate, femeilor care alapteaza, dar nici copiilor sub trei ani.
Asadar, zincul are beneficii si contraindicatii de care trebuie sa tii mereu cont, inainte de a recurge la un astfel de tratament.
4. Recomandari de alimente bogate in zinc
Partea cea mai buna, cand vine voba despre aceasta minerala, este ca alimentele pe baza de zinc sunt extrem de variate, astfel incat, daca nu avem un deficit, ne putem lua oricand zincul din alimente.
In primul rand, trebuie sa incepem cu podusele animale, care sunt favoritele oricarui carnivor. In aceasta categorie intra, intr-o cantitate destul de mare carnea de porc, vita si mielul. 100 de grame de carne de acest gen contine in medie 5 mg de zinc, adica aproape jumatate din doza de care au barbatii nevoie zilnic.
Extrem de bogate in zinc sunt si produsele lactate, laptele si branza avand un continut ridicat de aceasta minerala, care este absorbit usor de catre organism. Spre exemplu, 100 de grame de iaurt contine aprovimativ 3 mg de iaurt, iar 100 de grame de branza cheddar poate avea cam 30% din doza de zinc necesara zilnic. Chiar daca ouale contin o doza destul de mica, acestea sunt recomandate intr-o alimentatie echilibrata, beneficiilor lor fiind cunoscute de toata lumea.
Leguminoasele au si ele un loc bine definit, cand vine vorba despre alimentele bogate in zinc. Nautul, lintea si fasolea sunt surse naturale de zinc. Spre exemplu, 100 de grame de zinc se regaseste peste 12% din doza recomandata de zinc, asadar si acesta trebuie consumat cu moderatie. Broccoli, spre deosebire de naut, contine pe 100 de grame 4 mg de zinc, insa este de asemenea foarte bun. Printre legumele bogate in zinc se mai numara si sfecla rosie, ciupercile, cartofii, sparanghelul, salata verde, dovleacul si ceapa.
Fructele de mare sunt si ele extrem de benefice la acest capitol. Asadar, consuma cu incredere daca ai nevoie de zinc somon, sardine, scoici, ton, crab sau midii. Spre exemplu, o portie de 100 de grame de ton contine 8 mg de zinc, iar o portie de sase stridii contine aproximativ 30 de mg de zinc.
In acesta lista bogata de alimente nu trebuie sa uitam nici de nuci, precum caju, migdale, arahide, alune si chiar si mugurii de pin, care sunt o sursa excelenta de zinc. Totusi, dintre acestea, nucile caju castiga detasat topul de la acest capitol, pentru ca o portie de 30 de grame are aproximativ 15% din doza recomandata zilnic.
Nu in ultimul rand, nu trebuie sa uitam, bineinteles, despre fructele proaspete, precum ananas, mango, capsuni, portocale, banane sau caise. In medie, 100 de grame de portocale contin 2 mg de zinc, adica cantitatea perfecta cat sa completezi necesarul de zinc dintr-o zi, in cazul in care ti-a mai ramas extrem de putin de adaugat.
5. Cum ne dam seama ca avem deficit de zinc in organism
Datorita faptului ca zincul se regaseste in atat de multe alimente, deficitul de zinc in organism se intalneste in cazuri destul de rare. Asa cum excesul de zinc are simptome specifice, si deficitul da niste semne clare, care trebuie sa ne induca un semnal de alarma, insa mai intai vom aborda deficienta severa. Zincul la copii in cantitati mici poate intarzia cresterea semnificativa a celui mic. Mai mult, daca mai sus spuneam faptul ca zincul poate ajuta la vindecarea ranilor mai rapida, in lipsa lui, acestea vor trece mult mai greu, iar caderea parului, pielea uscata pot fi, de asemnea, niste semne care sa induca deficitul de zinc din corp.
Starile de oboseala, lipsa poftei de mancare si pierdea in greutate, implicit, sau diareea mai sunt semnele care pot indica ca ne confurntam cu lipsa de zinc.
Deficitul usor de zinc duce la scaderea imunitatii si la accentuarea unor probleme de sanatete, iar in cazul barbatilor poate duce chiar la impotenta.
Si acest deficit poate avea, la randul lui, mai multe cauze. Principala si cea despre care am discutat pana acum este, firesc, consumul limitat de alimente bogate cu aceasta minerala. Acesta este cel mai bun caz, pentru ca mai exista si posibilitatea ca acest lucru sa se intample din cauza pierderilor excesive de zinc din organism sau chiar si din cauza existentei unei boli cronice. Cele mai intalnite boli cronice care pot afecta cantitatea de zinc din organism sunt: cancerul, problemele cu alcoolul, diabetul sau chiar bolile hepatice cronice.
Asadar, zincul este minerala indispensabila organismului, rolul lui fiind bine implementat. Zincul sustine extrem de multe functii, printre care si mirosul sau gustul, chiar daca nu le-am specificat anterior si lupta împotriva infectiilor si inflamatiilor de la nivelul pielii. Cele mai bune surse de zinc, cand vine vorba de alimente sunt, de departe, stridiile, carnea de vita, crabul, dar si semintele. Nu trebuie sa uitam, de asemenea, de leguminoase, de produsele lactate si de cerealele integrale.
Daca vom avea o alimentatie sanatoasa si echilibrata, nu trebuie sa ne facem griji, pentru ca, implicit, vom avea sursa de zinc necesara unei zile. Daca insa, te vei confrunta cu unul dintre simptomele enumerate mai sus, atunci poate fi vorba despre un exces sau chiar despre un deficit, iar aici trebuie sa intervina ajutotul medicului specialist. Pentru o viata cat mai sanatoasa si pentru ca organismul sa poata functiona eficient trebuie sa avem toate vitaminele si minerale necesare, mentionate la inceputul articolului.
Sursa foto: pexels.com