Probioticele - ce sunt, ce rol au, care sunt beneficiile, contraindicatiile si cand este necesara administratia lor

31 ian. 2023

Probioticele - ce sunt, ce rol au, care sunt beneficiilor, contraindicatiile si cand este necesara administratia lor

Cu siguranta ai auzit pana acum de acest termen si te-ai intrebat ce sunt probioticele si la ce ajuta ele sanatatea organismului uman. Pentru ca reprezinta un subiect extrem de complex, merita dezbatut pe indelete, ca fiecare persoana sa inteleaga necesitatea probioticelor, rolul lor, dar si cand este cazul sa fie administrate. 

Cuprins:

  1. Probioticele - ce sunt?
  2. Probioticele pentru adulti - la ce ajuta?
  3. Probiotice naturale - ce alimente contin probiotice
  4. Probiotice - beneficii si contraindicatii
  5. Administrarea probioticelor - cand este necesara?

1. Probioticele - ce sunt?

Tractul gastrointestinal al unei persoane contine miliarde de microorganisme vii. Acestea, la randul lor, formeaza microbiomul. Bacteriile regasite in tractul gastrointestinal se mai numesc si bacterii bune, iar aceste probiotice ajuta la inmultirea lor, pentru ca organismul sa fie capabil sa absoarba cat mai multi nutrienti si sa fie gata sa lupte oricand cu infectiile care pot aparea. 

Probioticele se dezvolta in corpul uman inca de la nastere, iar ele se inmultesc, in primul rand, prin alimentatie. Hrana cu cele mai multe probiotice este cea fermentata, dar aici intra si alimentele proaspete. Daca inainte era foarte usor ca oamenii sa fermenteze hrana pentru a o pastra cat mai mult timp, astfel aparand probioticele naturale, acest lucru nu se mai intampla si astazi, iar aportul de probiotice de care organismul se bucura a devenit din ce in ce mai mic. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca alimentele pot fi pastrate acum in frigider, iar practicile agricultorilor sunt cu totul altele. 

Prebioticele si probioticele sunt lucruri diferite si trebuie sa stii cum sa le diferentiezi. Astfel, prebioticele sunt cunoscute ca fibre vegetale care stimuleaza dezvoltarea bacteriilor sanatoase. Acestea se gasesc in alimente. In schimb, probioticele sunt organisme vii, de tipul unor tulpini de bacterii care ajuta organismul.

2. Probioticele pentru adulti - la ce ajuta?

2. Probioticele pentru adulti - la ce ajuta

Daca te-ai intrebat pana acum la ce ajuta probioticele, cel mai bine este sa te informezi din surse de incredere, de unde poti primi raspunsuri pertinente. Desigur, medicul de familie poate fi si el consultat. Chiar daca probioticele nu au o definitie exacta, ele reprezinta microorganismele de care orice organism are nevoie. 

Rolul probioticelor in corp este unul major. Pentru ca substantele nutritive care exista in organismul uman in mod natural trebuie sa fie asimilate de corp, ele vor face ca aceasta sarcina sa fie indeplinita mai usor. 

Aceste microorganisme alcatuiesc si flora organismului uman. De exemplu, ele se pot regasi atat in tractul gastrointestinal, cat si la nivelul pielii, a cavitatii bucale sau cailor respiratorii. Cele mai multe sunt prezente, desigur, la nivel intestinal. Probioticele sunt capabile sa creeze un filtru protector pentru organism, care tine la distanta microbii neprietenosi ce pot duce la  dezechilibre si tulburari gastrointestinale, infectii urinare, infectii vaginale si multe altele. Mai mult decat atat, probioticele sunt cunoscute ca un bun reglator al tranzitului intestinal ce nu lasa colonul sa se irite. 

De asemenea, au capacitatea de sintetizare a acidului folic si vitaminelor B1, B2, B6, B12, ajutand in acest fel organismul sa treaca printr-un proces de detoxifiere puternic in care se elimina substante, precum: hormoni, colesterol sau amoniac.

Probioticele in sarcina si in alaptare sunt foarte eficiente, pentru ca ajuta femeile sa isi echilibreze flora intestinala si hormonii in exces. De exemplu, riscul de a dezvolta candidoza scade,  la fel  si problemele legate de tranzitul intestinal, greutate si de digestie. De asemenea, studiile realizate in ultimii ani demonstreaza ca fatul nu este afectat in nici un mod de administrarea probioticelor. Mai mult decat atat, aceste bacterii bune pot reduce alergiile alimentare. Nu in ultimul rand, probioticele nu afecteaza nici alaptarea. Totusi, trebuie sa eviti administrarea lor pana cand nu te consulti cu medicul specialist. 

Daca te intrebi care sunt probioticele naturale pe care le poti administra copilului tau, raspunsul este acelasi: alimentele fermentate si cele cu nutrienti. Anumite studii au reusit sa scoata in evidenta faptul ca probioticele pot ajuta copiii subnutriti sa se dezvolte armonios. Aceste bacterii bune sunt prezente imediat dupa nastere, atunci cand vine vorba despre nasterea naturala. In schimb, copiii nascuti prin cezariana vor avea probiotice dupa aproximativ sase luni, ceea ce poate duce la diferite alergii dezvoltate mai tarziu. De asemenea, probioticele pot face diversificarea mai usoara, pot ajuta la lipsa colicilor, previn indigestia si lupta cu infectiile. Aceste rezultate arata faptul ca probioticele trebuie sa existe in organism.

3. Probiotice naturale - ce alimente contin probiotice

  • castravetii murati;
  • iaurtul;
  • otetul;
  • legume fermentate;
  • varza acra;
  • soia fermentata;
  • banane;
  • ovaz;
  • usturoi;
  • seminte de in;
  • ciocolata neagra;
  • kombucha;
  • ceapa;
  • grau;
  • praz;
  • frunze de cicoare;
  • sfecla rosie.

In alimentele de mai sus se regasesc mai multe tipuri de probiotice, extrem de eficiente pentru organism si sanatate. Pentru a nu te confrunta cu simptomele asociate lipsei probioticelor, trebuie sa ai o dieta echilibrata, care sa includa si lactate fermentate, asa cum este iaurtul, de exemplu.

4. Probiotice - beneficii si contraindicatii

4. Probiotice - beneficii si contraindicatii

Daca a fost nevoie sa iei probiotice sau acestea ti-au fost recomandate de catre un medic sau un specialist, cu siguranta te-ai intrebat pentru ce sunt bune probioticele. Ei bine, pentru a te lamuri in acest aspect, mai jos iti punem la dispozitie o lista cu toate beneficiile pe care acestea le au.

Ajuta digestia 

Atunci cand consumi bacterii bune, iti protejezi organismul de posibile afectiuni ale tractului digestiv, asa cum este boala Crohn, ulcerul sau altele de tip inflamatorii. Astfel, ele ajuta sa ai o digestie cat mai buna. De asemenea, diareea poate fi combatuta, indiferent de cauzele care au provocat-o. La fel si constipatia. Chiar si persoanele care sufera de sindromul intestinului iritabil vor avea multe beneficii de pe urma probioticelor. 

Ajuta sistemul imunitar

Organismul uman contine si prebiotice, pe langa cunoscutele probiotice care fac subiectul articolului. Acestea reprezinta resturi de carbohidrati pe care organismul nu este capabil sa le digere. Astfel, ele devin hrana pentru probiotice. Atunci cand actioneaza impreuna devin simbiotice. Pentru ca majoritatea se afla in tractul intestinal, ajuta la intarirea sistemului imunitar. 

Imbunatatesc efectul antibioticelor

De multe ori, atunci cand antibioticele sunt recomandate de catre medic, ele vin insotite si de probiotice. Este un motiv bine intemeiat pentru care se face acest lucru: bacteriile din corp capata din ce in ce mai multa rezistenta la efectul antibioticelor, ceea ce duce, pe termen lung, la lipsa eficientei acestora. Aici intervin probioticele, care scad rezistenta bacteriilor.

Reduc presiunea arteriala

Exista studii in desfasurare despre probiotice care aduc dovezi asupra faptului ca acestea imbunatatesc profilul lipidelor si reduc rezistenta la insulina a corpului.

Ajuta la sanatatea pielii 

Simptomele bolilor de piele si sanatatea acesteia, in general, sunt sustinute de probiotice, mai ales in cazul copiilor. Anumite studii arata faptul ca ele pot preveni dermatita atopica. De asemenea, sunt eficiente si in cazul prevenirii unor alergii. 

Ajuta ficatul gras

Aceasta este o afectiune extrem de comuna in ziua de astazi, care trebuie tratata la timp, pentru a nu duce la probleme grave de sanatate. Din fericire, probioticele ajuta pacietnii care au astfel de afectiuni.

Previn balonarea 

Balonarea este o afectiune foarte des intalnita, mai ales in cazul femeilor. Ea apare, de cele mai multe ori, cand in stomac se strange un exces de gaze. Aici intervin probioticele, care pot sa diminueze simptomele neplacute si sa protejeze flora intestinala. 

Lupta cu infectiile

Probioticele au un efect antimicrobian excelent pentru organism, pentru ca stimuleaza substantele cu rol antiinfectios pe care organismul este capabil sa le produca. Din acest motiv sunt eficiente impotriva infectiilor respiratorii.

De asemenea, rolul probioticelor nu este cunoscut pe deplin de toata lumea, pentru ca sunt o multime de beneficii mai putin stiute de oameni. De exemplu, ele sunt folosite si in curele de slabire. Acest lucru se datoreaza faptului ca ajuta la accelerarea arderilor si la diminuarea senzatiei de foame. Mai mult decat atat, sunt eficiente in lupta cu candidoza. Pe langa tratamentul temporar oferit de medic, acestea pot fi folosite pentru a controla problema pe termen lung. Un alt efect benefic mai putin cunoscut este faptul ca protejeaza oasele, prevenind decalcifierea. Nu in ultimul rand, probioticele pot imbunatati emotiile si activitatea cerebrala. 

Desigur, exista si efecte adverse ale probioticelor. Chiar daca acestea nu au contraindicatii, fiecare persoana poate avea anumite efecte secundare. De exemplu, unii pacienti au resimtit un disconfort intestinal la inceputul tratamentului. Daca se intampla acest lucru, trebuie sa te adresezi medicului. 

5. Administrarea probioticelor - cand este necesara?

Cu siguranta te-ai intrebat cand se ia probioticul. Ei bine, el trebuie administrat fie sub forma de suplimente pentru sanatate, fie prin hrana, atunci cand flora intestinala este perturbata. Ea poate fi afectata de o varietate de medicamente, antibiotice, anticonceptionale, apa clorinata, dar si de anumite alimente, asa cum este zaharul rafinat. Pentru ca toate acestea de mai sus au ajuns sa fie extrem de frecvent utilizate de oameni, probioticele sunt necesare, mai ales ca peste 80% din flora sistemului imunitar se regaseste in flora bacteriana din intestine. 

De asemenea, probioticele se mai recomanda si in cazul persoanelor care au alergii respiratorii, infectii la nivel genital sau anumite probleme de piele. La fel si in cazul celor care sufera frecvent de constipatie. Unele persoane considera ca probioticele trebuie administrate si atunci cand o persoana pleaca in calatorii. Acest lucru se practica pentru a diminua riscul de indigestii. 

Odata cu aparitia antibioticelor, s-a dezvoltat automat si o lista de probiotice pe care oamenii le pot lua atunci cand administreaza un astfel de tratament destul de agresiv pentru flora intestinala. Totusi, chiar daca rolul lor este unul benefic, nu se pot lua probiotice dupa ureche, ci la recomandarea medicului.

Majoritatea oamenilor se intreaba daca este mai bine sa fie administrate cele farmaceutice sau alimentele care contin probiotice. Ei bine, ambele sunt la fel de necesare. In cazul in care nu este administrat nici un antibiotic, atunci nu este nevoie de probiotice farmaceutice, decat in cazul unor exceptii si afectiuni. Totusi, daca urmeaza sa iei anumite pastile care pot afecta flora, trebuie sa apelezi si la surse de probiotice farmaceutice. 

Indiferent de tipurile de probiotice, acestea au diferite forme de administrare. De exemplu, ele pot fi luate timp de o luna intreaga sau cateva zile consecutive pe parcursul unui an. Pentru a nu face nici o greseala in aceasta privinta, cel mai bine este sa ceri sfatul medicului de familie sau a farmacistului. 

Asadar, acum ca stii ce inseamna probiotic, care sunt fructele si legumele ce contin probiotice, dar si beneficiile acestora, te poti orienta catre suplimentele pentru sanatate sau probiotice naturiste potrivite nevoilor tale. Ia in considerare sfaturile de mai sus si traieste sanatos!

 

Sursa foto: Unsplash.com, Pexels.com.

 

Referinte 

Prebiotics, probiotics and your health

https://www.mayoclinic.org/prebiotics-probiotics-and-your-health/art-20390058

Prebiotics: Definition, Types, Sources, Mechanisms, and Clinical Applications

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/

Effects of probiotics on child growth: a systematic review

https://jhpn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41043-015-0010-4


Lasa un comentariu

Te rugam noteaza, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate.

Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.