Intindere musculara – ce este, cum apare, de cate tipuri exista si ce remedii poti aborda?
Sanatatea trebuie sa fie intotdeauna pe primul plan, fie ca este vorba despre cea fizica, fie ca te referi la cea spirituala. Multi specialisti recomanda sa fie diminuat sedentarismul si sa se puna accent pe activitatea fizica zilnica, fie ea si minima. In functie de varsta sau probleme de sanatate pe care le-ai dobandit in timp, trebuie sa fii mereu atent la miscarile pe care le faci. De ce? Raspunsul ar putea fi unul simplu. Pentru ca, in urma unei activitati fizice, te-ai putea confrunta cu o intindere musculara.
Intinderile musculare ar putea sa iti dea batai de cap si sa iti ingreuneze activitatile zilnice pe care le ai de indeplinit. Fie ca mergi la birou, fie ca vrei sa mergi la cumparaturi sau cu cel mic in parc, o intindere musculara ar putea sa te faca mai greu de indeplinit activitatea respectiva. De asemenea, daca esti o persoana sportiva, atunci o intindere musculara te-ar putea tine pe “bara” pentru un timp sau te-ar putea impiedica sa faci intregul set de exercitii fizice. In acest sens, afla mai jos ce reprezinta o intindere musculara, cum apare aceasta, cate tipuri de intinderi musculare exista, dar si ce remedii pot fi abordate, pentru sanatatea ta.
Cuprins:
1.1 Intindere musculara inghinala
1.2 Intindere musculara la gamba
1.3 Intindere musculara la biceps
1.4 Intindere musculara la coapsa
1.5 Intindere musculara la abdomen
1.6 Intindere musculara la picior
- Cat dureaza o intindere musculara, in functie de tipul ei?
- Ce remediu exista pentru intinderile musculare?
1. Ce este o intindere musculara si cum apare?
Nu exista persoana care sa nu se fi confruntat, macar o data in viata, cu o intindere musculara. Aceasta poate fi denumita si spasm muscular sau crampa si poate aparea in orice parte a corpului. Fie ca apare la gamba, fie ca apare in zona abdomenului sau cea inghinala, crampa musculara poate deveni deranjanta si te poate tine pe loc in activitatile zilnice pe care vrei sa le intreprinzi. De cele mai multe ori, intinderea musculara apare atunci cand suprasoliciti un muschi, in timpul unei activitati. Atunci, muchiul poate ramane contractat sau chiar semicontractat, aparand, astfel, spasmele musculare. In plus, acestea apar si atunci cand faci o miscare gresita. De cele mai multe ori, sportivii se pot confrunta cu intinderile musculare dobandite in urma antrenamentelor.
Exista o multitudine de motive in urma carora apar intinderile musculare, atat in cazul persoanelor care fac sport de performanta, cat si in cazul celor care fac exercitii fizice ocazional. In primul rand, trebuie sa iei in considerare incalzirea, inainte sa faci un efort fizic intens. In conditiile in care incalzirea este una superficiala sau lipseste cu desavarsire, inainte sa faci, de exemplu, exercitii fizice intense cu greutati, risti sa te confrunti cu o intindere musculara. Totodata, aceasta mai poate aprea si daca flexibilitatea ta este redusa sau ai o conditie fizica dezechilibrata. In plus, mai ales la sportivii de performanta, crampele musculare pot aparea in urma unei suprasolicitari sau a oboselii musculare. De aceea, specialistii recomanda ca, inainte sa depui un efort fizic major, ar fi indicat sa incepi prin a face cateva exercitii fizice usoare care te ajute la incalzirea muschilor. De asemenea, nu uita faptul ca, in urma unei accidentari, poti intampina o intindere musculara acuta sau chiar o rupere a muschiului, ceea ce va ingreuna recuperarea.
Pe langa exercitiile fizice de la sala, antrenamente sau de acasa, effectuate chiar si in lipsa unei persoane specializate care sa te ajute sa le executi corect si eficient, exista posibilitatea ca o intindere musculara sa iti apara si in timpul altor activitati. De exemplu, atunci cand mergi, cand ai un pas alert, cand ridici anumite obiecte foarte grele sau chiar cand stai foarte incordat, intr-o anumita pozitie.
1.1 Intindere musculara inghinala
De cele mai multe ori, persoanele sportive pot suferi o intindere musculara inghinala (intindere a adductorilor). Aceasta apare in urma unor exercitii fizice foarte solicitante. Potrivit specialistilor, aceasta reprezinta o ruptura partiala, in zona superioara a coapsei, a unor fibre ale muschilor. Acest tip de intindere musculara apare mai ales in cazul persoanelor care alearga mult sau depun un efort fizic intens in anumite sporturi (de exemplu, in cazul fotbalistilor). De asemenea, intinderea musculara inghinala poate aparea si atunci cand o persoana se apuca de un sport intens, dupa o pauza indelungata sau o accidentare. Si in cazul celor care resimt oboseala sau nu au o conditie fizica buna poate aparea, deoarece muschii isi pot pierde din capacitatea de a asimila energia.
1.2 Intindere musculara la gamba
Un alt tip de intindere musculara este cel la gamba, denumita si intindere a gastrocnemienilor. Fibrele musculare sunt fisurate sau se rup tot in urma unei activitati fizice intense. Intinderea musculara la gamba poate aparea frecvent in cazul persoanelor care practica sport de performanta. In fotbal, tenis sau anumite tipuri de dansuri, exista posibilitatea ca o persoana sa se confrunte cu o intindere a muschilor in partea inferioara a genunchiului. De asemenea, intindere poate fi pe trei grade.
1.3 Intindere musculara la biceps
Daca practici un sport de contact sau faci multe exercitii fizice cu greutati la sala, atunci exista posibilitatea sa te confrunti cu o intindere musculara la biceps. Totodata, este des intalnita in cazul celor care imbratiseaza culturismul. Persoanele care suprasolicita pentru un timp indelungat zona respectiva pot suferi o ruptura de tendon. Intinderile musculare la maini pot aparea si in urma unor ridicari de greutati, chiar si in cazul persoanelor care nu sunt practicante. De exemplu, daca nu esti o persoana care face sport constant, poti face o intindere musculara la maini chiar si in cazul in care muti mobila.
1.4 Intindere musculara la coapsa
Intinderea musculara la coapsa, cunoscuta si drept spasmele ischiogambierilor, poate deveni foarte deranjanta. Aceasta poate fi dobandita, de asemenea, tot in urma unei activitati fizice intense si poate aparea la persoane din diferite domenii sportive, precum inotul, fotbalul, tenisul, sporturile de contact sau chiar in cazul atleticilor care merg la maraton. Specialistii recomanda odihna, in acest caz, mai ales din pricina faptului ca durerea poate fi destul de mare.
1.5 Intindere musculara la abdomen
O intindere de muschi la nivelul abdomenului poate fi foarte suparatoare si poate aparea din mai multe cauze. Activitatile fizice care solicita grupurile de muschi din corp pot provoca intinderi musculare care, la randul lor, pot fi usoara sau acutizate. In cazul celor din zona abdomenului, acestea apar chiar si la ridicarea unor obiecte grele sau la simplele exercitii pentru abdomen facute la sala. In plus, si rasucirea brusca a corpului poate sa o provoace. Chiar si sezutul in pozitia piticului poate declansa o intindere musculara in zona abdomenului.
1.6 Intindere musculara la picior
Fie ca esti sportiv de performanta, fie ca practici o anumita activitate din pasiune, poti capata o intindere musculara la picior. In plus, spasmele musculare la picior pot aparea chiar si cand ai un pas alert pe strada sau pe banda de alergat de la sala. Crampele pot aparea si in cazul efectuarii unor miscari gresite. Intinderile musculare la pulpa piciorului pot fi dureroase si, in functie de caz, pot aparea si echimoze.
2. Cat dureaza o intindere musculara, in functie de tipul ei?
Intinderile musculare pot aparea la orice grupe de muschi ale corpului, in functie si de intensitatea activitatii fizice pe care o desfasori. Cu cat activitatea fizica este mai mare, cu atat exista posibilitatea sa te confrunti cu dureri musculare mai mari. Iar, in anumite cazuri, acestea se pot transforma chiar in rupturi musculare care necesita timp de vindecare.
In functie de gravitatea intinderii musculare pe care o ai, medicul va decide ce trebuie sa faci, pentru o recuperare lina. Intinderile musculare usoare dureaza cateva zile, insa cele acutizate pot aparea chiar si in cazul unei accidentari sau a suprasolicitarii prelungite a unor grupuri de muschi din corp. In cazul sportivilor de performanta, pentru ca depun extrem de mult efort in timpul antrenamentelor, se pot confrunta si cu rupturi musculare sau luxatii. In acest caz, vizita la doctor este necesara, pentru a primi un tratament corespunzator.
Daca practici fotbalul si faci o intindere musculara inghinala, atunci durerile pot dura intre cateva zile si cateva saptamani, depinzand de gradul de accidentare la care ai fost supus.
In cazul unor crampe la nivelul gambei sau picioarelor, recuperarea poate fi similiara precum in cazul anterior. In acest caz, se poate recomanda si cateva comprese reci si o pauza de la activitatea fizica. In cazul in care intinderea musculara este minora, atunci se pot efectua activitati fizice, insa nu la aceeasi intensitate.
Ori de cate ori te apuci sa practici un sport, este indicat ca, inainte de o activitate intensa, sa existe si un timp de incalzire. Chiar si la intinderea musculara de biceps, trebuie sa faci cateva exercitii care sa incalzeaza muschii si sa ii pregateasca de ridicari de greutati, pentru a nu te expune pericolului. Spasmele musculare din zona mainilor pot trece greu, daca grupele de muschi cedeaza in urma suprasolicitarii.
In cazul unei intinderi a muschiului abdomenului, recuperarea poatea dura intre doua sau trei saptamani (Gradul I), daca fibrele musculare sunt deteriorate, dar si intre trei sau sase saptamani, daca sunt afectate mai multe fibre (Gradul II). In cazul unei rupturi musculare din zona abdomenului (Grad III), recuperarea este de trei luni si exista posibilitatea ca persoana in cauza sa aiba nevoie de o interventie chirurgicala. Totodata, daca este o intindere minora, recuperarea se face rapid, in cateva zile.
Insa, doar medicul va decide, in oricare dintre cazuri, daca este necesara operatia.
3. Ce remediu exista pentru intinderile musculare?
Daca te confrunti cu intinderi musculare, trebuie sa stii faptul ca exista si remedii pentru acestea. Evident, depinzand si de gravitatea lor. O intindere musculara, indiferent de zona corpului, poate deveni sacaitoare si iti poate ingreuna activitatile zilnice. Mersul la munca, la scoala, la cumparaturi sau pur si simplu o plimbare in parc ar putea fi efectuate cu dificultate, din cauza durerilor. Remediile pentru o intindere musculara pot fi fie usoare, fie pot include necesitatea unei vizite la un medic specialist.
Una dintre metodele prin care sa iti revii dintr-o astfel de situatie este chiar continuarea efectuarii unor exercitii fizice, tocmai pentru a mentine activa circulatia sanguina. Sau, cu alte cuvinte, pentru a pune, in continuare, “sangele in miscare”. Este, practic, o recuperare prin sport care iti va aduce beneficii. Insa, nu uita faptul ca aceasta nu este recomandata, daca starea muschilor este grava.
Pe de alta parte, exista si un alt remediu pentru o intindere musculara, si anume odihna pentru o perioada, dar si aplicarea unor comprese reci sau gheata pe zonele afectate. Mai mult decat atat, atat in timpul repausului, cat si in perioada in care depui efort fizic, poti lua si suplimente pentru refacerea musculara. In aceeasi categorie intra si suplimentele dedicate pentru antrenament, dar si cele inainte si dupa workout. Aminoacizii esentiali, glutamina, taurina sau arginina sunt cateva dintre elementele care te pot ajuta la mentinerea masei musculare si la recuperarea ei.
In plus, nu uita faptul ca daca esti o persoana sportiva si urmezi un anumit program alimentar, poti integra si anumite suplimente pentru oase si articulatii care contin vitamine, minerale, glucozamina, colagen, turmeric sau condroitina.
De asemenea, daca spasmele musculare sunt foarte dureroase, prezinti umflaturi in zonele respective, echimoze, un disconfort local general si o dificultate de a misca muschiul respectiv, este indicat sa faci o vizita la un medic specialist. In functie de gravitatea situatiei, medicul te va putea indruma spre a face analize suplimentare. In plus, ar putea sa iti administreze un tratament medicamentos. Acesta ar putea fi format din antiinflamatoare nesteroidiene, creme, pentru a le aplica pe zona afectata, sau chiar analgezice orale. Aceste decizii vor fi luate de specialisti si va trebui sa le respecti.
Totodata, in anumite situatii, exista o probabilitate ca specialistul sa te indrume spre a face anumite exercitii fizice pentru recuperare (recuperarea medicala) sau chiar la cateva sedinte de fizioterapie. Este indicat sa nu treci cu vedere peste intinderile musculare, pentru a nu te confrunta cu alte complicatii ulterioare. In urma spasmelor musculare, zona poate deveni foarte sensibila la atingere si se pot forma hematoame si poate aparea chiar o rigiditate musculara.
Exercitiile fizice joaca un rol esential in pastrarea unei sanatati bune, iar echilibrul dintre minte si corp te va ajuta, intotdeauna, sa iti duci la capat, cu bine, toate activitatile.
Cand te apuci de un sport, trebuie sa iei in considerare atat efortul fizic pe care il vei depune in urma exercitiilor fizice, cat si riscurile la care te-ai putea expune. In acest sens, este foarte important sa ai in vedere ca o buna desfasurare a activitatii fizice trebuie sa aiba la baza, mai inainte de toate, grija pe care ti-o porti in timpul efortului. Cu alte cuvinte, trebuie sa iti incalzesti toate grupurile de muschi, sa te hidratezi si sa nu te fortezi. O suprasolicitare a muschilor sau a tendoanelor poate crea complicatii, probleme de sanatate sau pur si simplu te-ar putea “tine pe bara” pentru un timp. Astfel, indiferent de statutul sportiv pe care il ai, fie ca faci de performanta, fie practici un anumit sport din pura pasiune in timpul liber, trebuie sa previi anumite situatii. O intindere a muschilor, indiferent de zona lor din corp, ti-ar putea ingreuna taskurile zilnice. Totodata, crampele musculare ar putea aparea si in urma unor activitati banale pe care le intreprinzi, de la un mers alert pe strada, pana la ridicarea unor greutati, precum bagajele sau mobila. In plus, daca nu esti o persoana foarte activa sau nu faci parte din categoria celor care fac performante sportive, insa te decizi sa introduci o activitate fizica ce solicita trupul mai mult, precum in cazul practicarii unui sport, atunci trebuie sa iei in considerare modul in care va fi practicat sportul respectiv, ce presupune, cat te va solicita si la ce riscuri te-ai putea expune. Cunoasterea acestor detalii te va ajuta sa nu iti risti sanatatea.
Practicarea unui sport te va ajuta sa te dezvolti si, mai mult decat atat, ti-ar putea oferi si un echilibru in viata ta. Tine minte ca motto-ul “Mens sana in corpore sano” se aplica oricarei persoane care abordeaza un astfel de stil de viata.
Sursa foto: Pexels.com.