Intarirea oaselor, vitamine si alimente recomandate + activitati care te pot ajuta sa ai oase puternice

9 dec. 2022

Vitamine pentru intarirea oaselor

Indiferent daca practici un sport sau doar iti doresti sa ai un stil de viata cat mai sanatos, oasele puternice reprezinta un subiect de interes. Pentru persoanele care practica diverse sporturi, este esential sa se asigure ca oasele si articulatiile sunt puternice pentru a putea desfasura antrenamente fara disconfort sau dureri. Pentru persoanele care isi doresc un stil de viata cat mai sanatos, preocuparea pentru intarirea oaselor se poate dovedi importanta in evitarea agravarii anumitor accidente, in special odata cu inaintarea in varsta.

Cuprins:

  1. Alimente pentru intarirea oaselor - care sunt optiunile de vitamine la care poti apela?
  2. Cand este recomandat un complex de vitamine si minerale pentru intarirea oaselor?

2.1. Vitamine pentru intarirea oaselor la copii

2.2. Vitamine pentru intarirea oaselor rupte 

2.3. Medicamente pentru refacerea si intarirea oaselor

2.4. Cand este cazul sa se apeleze la injectii pentru intarirea oaselor

  1. Ce alte activitati si exercitii pentru intarirea oaselor poti face?
  2. Bonus: incearca un remediu naturist pentru intarirea oaselor

1. Alimente pentru intarirea oaselor - care sunt optiunile de vitamine la care poti apela?

Pentru a te putea bucura de activitatile fizice care iti fac placere, este esential sa te asiguri ca oasele si articulatiile tale au parte de vitaminele si mineralele de care au nevoie. Cand vine vorba despre vitamine pentru oase, trebuie sa iti indrepti atentia spre vitamina D, vitamina C si vitamina K. Aportul necesar poate fi obtinut atat prin alimentatie, cat si prin suplimente pentru oase si articulatii sau prin expunerea la soare (valabil doar in cazul vitaminei D).

Vitamina D - este cel mai bine obtinuta prin expunerea la soare, insa acest lucru trebuie facut cu moderatie pentru a nu aduce consecinte negative pielii. In sezonul rece, cand timpul petrecut in exterior este mult mai scurt si nici soarele nu este puternic, se recomanda suplimentele cu vitamina D. Exista putine alimente care contin aceasta vitamina si chiar daca ar fi consumate zilnic, este putin probabil ca doza necesara de vitamina D va fi atinsa. 

Vitamina C - spre deosebire de vitamina D, vitamina C poate fi obtinuta cu usurinta din alimente. Pe langa citrice, capsunile, kiwi, dar si rosiile au o cantitate considerabila de vitamina C (pe langa multe alte alimente). Totusi, daca ai un regim alimentar mai special si nu poti consuma aceste alimente, poti apela la un supliment prin care sa ii asiguri organismului aportul necesar. Pe langa oase sanatoase, vitamina C contribuie si la un sistem imunitar puternic (alaturi de vitamina D). 

Vitamina K - pentru a-ti asigura aportul necesar prin dieta este nevoie sa consumi alimente precum varza, spanac, broccoli, salata etc. (vitamina K1), dar si diverse tipuri de carne, oua si branzeturi (vitamina K2).

2. Cand este recomandat un complex de vitamine si minerale pentru intarirea oaselor?

Pe langa vitaminele mentionate mai sus, oasele sanatoase au nevoie si de minerale precum calciul si magneziul. Acestea joaca un rol esential in mentinerea densitatii osoase si in sanatatea articulatiilor. Cand vine vorba de alimentele pe care le poti consuma pentru un aport suficient de calciu, mentionam: lactatea, soia si salata. Daca te intrebi ce trebuie sa mananci cand ai lipsa de magneziu, ei bine, pentru a asigura doza necesara poti consuma spanac, lapte de soia, seminte de chia si diverse nuci (de dovleac, migdale etc.).

Totusi, in cazul unor persoane, fie din cauza restrictiilor alimentare care pot lua diverse forme, fie din cauza unor accidentari sau afectiuni care afecteaza sanatatea oaselor si articulatiilor, medicii pot recomanda un complex de vitamine si minerale. Beneficiul major al acestor suplimente este ca asigura aportul necesar pentru toate vitaminele si mineralele necesare intr-o singura capsula. 

Nu doar persoanele mentionate mai sus pot beneficia de pe urma unui complex de vitamine si minerale, ci si sportivii care ridica greutati si simt dureri la nivelul articulatiilor. Fie ca este vorba de articulatiile implicate in exercitii precum impinsul la piept sau presa militara, fie ca este vorba de articulatiile implicate in cazul genuflexiunilor sau fandarilor, daca simti dureri in timp ce executi miscarile din antrenamentul tau, nu este un semn bun. Asadar, pe langa suplimentele pentru refacere musculara, poti incerca si suplimentele pentru oase si articulatii.

Cand este recomandat un complex de vitamine si minerale pentru oase

2.1. Vitamine pentru intarirea oaselor la copii

Cand vine vorba despre cei mici, aportul suficient de vitamine este esential pentru a sustine cresterea si dezvoltarea sanatoasa. Vitaminele si mineralele de care acestia au nevoie sunt aceleasi pe care le-am mentionat anterior: vitaminele C, D si K + calciu si magneziu. 

Pentru sanatatea prichindelului, este ideal ca acesta sa consume alimente bogate in vitamine si minerale, iar suplimentele sa fie introduse doar la recomandarea unui medic, in cazul in care cel mic are probleme. Nu uita ca vitamina D trebuie obtinuta de la soare, asadar iesi cu copilul in aer liber si faceti diverse activitati impreuna. Pe langa plimbari, va puteti juca cu mingea sau merge cu bicicleta. Vei reusi sa imbini astfel activitatile care sustin sanatatea cu timpul de calitate petrecut impreuna.

2.2. Vitamine pentru intarirea oaselor rupte

In cazul in care ai suferit un accident si ti-ai rupt un os, vindecarea poate dura mult timp. Totusi, procesul de recuperare poate beneficia de un boost din partea suplimentelor. Aportul de vitamine si minerale ar trebui suplimentat pentru a sustine procesul de refacere. Astfel, poti apela cu incredere la suplimentele pentru oase si articulatii. 

Pe langa acestea, aportul proteic este la randul sau important. Daca nu ai pofta de mancare sau intampini dificultati in a consuma indeajuns de multa hrana pentru a atinge cantitatea recomandata de proteine, poti apela la un izolat proteic din zer cu ajutorul caruia poti prepara un shake delicios fara mari batai de cap. 

In cazul recuperarii, antioxidantii joaca si ei un rol important. Acestia faciliteaza procesul de vindecare, fiind oricum recomandati in dieta zilnica si dupa recuperare. Poti obtine suficienti antioxidanti atat din mancare, cat si prin intermediul suplimentelor. Nu uita sa petreci timp in aer liber pentru a obtine si vitamina D!

2.3. Medicamente pentru refacerea si intarirea oaselor

Daca ai nevoie de medicamente pentru refacerea oaselor, recomandarea noastra este sa apelezi la un medic specializat in acest domeniu. Pe langa suplimentele pe care le poti lua, un medic iti poate recomanda solutii ceva mai puternice pentru a asigura o refacere completa. 

In cazul in care consumi deja diverse suplimente, nu uita sa ii mentionezi acest lucru medicului, pentru ca el trebuie sa stie atat in ce consta dieta zilnica, cat si care sunt eventualele suplimente sau medicamente pe care le consumi. Doar avand toate „datele problemei” la dispozitie iti va putea prescrie medicamentele potrivite.

2.4. Cand este cazul sa se apeleze la injectii pentru intarirea oaselor

Injectiile pentru intarirea oaselor sunt recomandate doar pentru persoanele care sufera de o degradare osoasa avansata, prezenta in cazul celor diagnosticati cu osteoporoza. Din nefericire, aceasta boala face parte din categoria „bolilor silentioase”, intrucat este adesea depistata doar in momentul in care apare o fractura la nivelul oaselor cauzata de o activitate care, in mod normal, nu prezinta un risc (mersul pe jos, spre exemplu).

Asadar, daca nu suferi de aceasta boala, nu ar trebui sa te gandesti la injectiile pentru intarirea oaselor, intrucat, desi pot fi de ajutor pentru cei diagnosticati, au si anumite efecte secundare.

3. Ce alte activitati si exercitii pentru intarirea oaselor poti face?

Daca ai inteles importanta vitaminelor si mineralelor, este momentul sa afli ce alte actiuni poti intreprinde pentru a te asigura ca ai oase si articulatii puternice. 

In primul rand, activitatea fizica este recomandata de medicii de pretutindeni. Fie ca preferi sa mergi la sala, fie ca iti place sa alergi in parc, sa mergi cu bicicleta sau doar sa faci plimbari lungi si sa asculti muzica sau un podcast, aceste activitati ajuta la mentinerea densitatii osoase si la sanatatea articulatiilor. Poate cel mai negativ lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta generala este sa duci un stil de viata sedentar, sa nu iesi aproape deloc din casa.

Ce alte activitati poti face pentru a avea oase puternice, pe langa consumul de vitamine pentru oase si articulatii

De asemenea, este recomandat sa eviti fumatul intrucat acest viciu impiedica buna absorbtie a calciului in oase, lucru care poate duce la oase si articulatii fragile. 

Bineinteles, este important sa mentii o greutate normala. Nu este bine sa fii nici prea slab, dar nici prea gras, pentru ca ambele afecteaza sanatatea oaselor.  

Apeleaza la suplimentele cu colagen. Acestea sunt recomandate atat pentru sanatatea oaselor si a articulatiilor, cat si pentru par, piele si unghii puternice si stralucitoare. Nu sunt folosite doar de catre femei, ci si barbatii pot consuma suplimente cu colagen. Productia naturala a acestuia scade odata cu inaintarea in varsta, iar suplimentele devin calea cea mai usoara prin care ii poti asigura corpului tau doza necesara. 

Petrece timp in aer liber pentru a-i oferi organismului sansa sa absoarba vitamina D. Desi in sezonul rece este mai complicat sa stai indeajuns de mult timp afara pentru a obtine cantitatea necesara de vitamina D, cel putin 9 luni pe an poti sta fara probleme 10-15 minute in aer liber, la soare. Daca planuiesti sa stai mai mult, nu uita sa folosesti crema cu SPF!

Ce alte activitati poti face pentru a avea oase puternice, pe langa consumul de vitamine pentru oase si articulatii 1

4. Bonus: incearca un remediu naturist pentru intarirea oaselor

In cazul in care iti doresti sa folosesti si plante medicinale sau tratamente naturiste, exista cateva recomandari pentru oase si articulatii puternice. Printre acestea se numara: 

  • Isopul - o planta despre care se spune ca sustine sanatatea oaselor si a articulatiilor, dar si a aparatului digestiv, fiind, de asemenea, recomandata in cazul problemelor cu gatul sau faringele.
  • Papadia - minunata floare care ne bucura privirile in fiecare primavara contine calciu si magneziu, fiind astfel o alegere potrivita pentru un ceai care sa sustina sanatatea oaselor.
  • Busuiocul - aceasta planta folosita adesea pentru a condimenta preparatele culinare se bucura de un aport insemnat de calciu. Asadar, poti folosi cu incredere busuiocul pentru a oferi un gust aparte mancarii sau poti prepara un ceai de busuioc!
  • Salcia - planta poate fi consumata sub forma de ceai de catre persoanele care au nevoie mai multi antioxidanti.
  • Urzica - planta pe care multe persoane o evita este bogata in calciu, magneziu si fier si poate fi consumata fie sub forma de ceai, fie gatita intr-o modalitate asemanatoare spanacului.

De la cei mici, pana la cei aflati la a doua tinerete, fiecare persoana are nevoie de oase puternice pentru a se bucura de diverse activitati fizice. Speram ca informatiile din acest articol te-au ajutat sa intelegi mai bine care sunt vitaminele si mineralele necesare pentru a sustine sanatatea articulatiilor si a oaselor, dar si care sunt celelalte sfaturi ale specialistilor pentru oase si articulatii mereu puternice. Indreapta-te spre categoria de suplimente in cazul in care consideri ca regimul tau alimentar nu iti ofera indeajuns de multe vitamine si bucura-te de o gama variata de optiuni dintre care poti alege!

Sursa foto: Unsplash.com


Lasa un comentariu

Te rugam noteaza, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate.

Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.