Durerile lombare - Ce trebuie sa stii despre acest tip de durere si cum le poti ameliora?

11 oct. 2022

Dureri lombare. Ce trebuie sa stii despre acest tip de durere si cum le poti ameliora

Coloana este o structura esentiala pentru intregul organism, intrucat este responsabila pentru sprijin, mobilitate si pentru indeplinirea tuturor activitatilor si miscarilor de zi cu zi. Atunci cand aceasta parte a corpului este afectata, calitatea vietii poate fi diminuata in mod substantial, iar recuperarea poate fi lunga si dificila, in functie de cauza principala a problemei. 

Partea care are cel mai mult de suferit este, adesea, coloana lombara, cunoscuta si drept spatele inferior. Aceasta zona sustine greutatea corpului superior si ne ofera posibilitatea de miscare si flexibilitate in orice moment. Astfel, cea mai mare presiune este pusa pe zona inferioara a spatelui, iar majoritatea ranilor si durerilor se manifesta in aceasta parte a corpului. 

In prezent, din cauza stilului de viata incarcat si nesanatos, tot mai multe persoane se confrunta cu durerile lombare. Din nefericire, daca acest tip de durere nu este monitorizat si tratat cu atentie, organismul poate suferi probleme complexe de sanatate. De aceea, este foarte important sa stim cum sa depistam durerile lombare si gravitatea acestora si cum le putem remedia in timp util.

Cuprins

  1. De ce ne confruntam cu dureri lombare? Cele mai comune cauze
  2. Durerile lombare in cazul copiilor si adolescentilor
  3. Dureri lombare - Simptome pe care nu ar trebui sa le ignori
  4. Factori de risc pentru dureri lombare
  5. Tratamentul corespunzator pentru dureri lombare

1. De ce ne confruntam cu dureri lombare? Cele mai comune cauze

In majoritatea cazurilor, durerile combare apar din cauza leziunilor locale, precum intinderile musculare sau leziunile provocate de miscare intensa si efort ridicat, precum ridicarile de greutati sau miscari bruste, care afecteaza musculatura zonei inferioare a spatelui. Aceste cauze pot fi remediate mai usor, insa un control medical este recomandat pentru a stabili daca aceasta este cauza principala. 

De asemenea, in cazuri mai complexe, durerea spatelui inferior poate fi cauzata de infectii ale rinichilor, infectii ale coloanei vertebrale, artrita si disc rupt sau afectat. Bineinteles, in aceste circumstante, recuperarea si tratamentul pot fi mai dificile, iar durerea poate persista pentru o perioada mult mai lunga de timp. 

In functie de situatie, durerea lombara poate fi acuta sau cronica. Durerea acuta poate persista cateva zile sau cateva saptamani, in timp ce durerea cronica poate fi prezenta pentru mai mult de trei luni. 

Durerea spatelui inferior se poate dezvolta si din cauza factorilor naturali, precum inaintarea in varsta. Persoanele de peste 30 de ani sunt mai predispuse acestui tip de durere deoarece, in timp, cantitatea de lichid care se regaseste intre vertebre se reduce treptat. Astfel, impactul miscarilor zilnice si efortul este mult mai puternic, iar durerile se pot instala mai usor in organism. Cu toate acestea, aceasta cauza nu este o regula generala. Durerea lombara se poate dezvolta la orice varsta, in functie de stilul de viata, profesie si efort fizic. 

Atunci cand este vorba despre intinderea sau ruperea musculara, recuperarea este mai usoara. Dupa stabilirea diagnosticului, medicul poate recomanda odihna si terapia fizica. De asemenea, anumite suplimente pentru refacerea musculara pot fi benefice pentru organism, pot grabi procesul de vindecare si pot ameliora durerile din zona inferioara a spatelui. 

Recuperarea poate fi mai dificila atunci cand cauza durerii este provocata de leziuni ale discului, leziuni ale nervului, curbura anormala a spatelui sau alte afectiuni asociate, precum artrita fibromalgia, spondiloza sau infectii ale coloanei vertebrale. In aceste circumstante, durerea va persista pentru o perioada mai lunga de timp, iar monitorizarea medicala este esentiala pentru un diagnostic corect si o recuperare eficienta.

2. Dureri lombare in cazul copiilor si adolescentilor

2. Dureri lombare. Ce trebuie sa stii despre acest tip de durere si cum le poti ameliora

Durerea inferioara de spate se poate dezvolta si in cazul copiilor si adolescentilor. Aceasta este cauzata, de obicei, de afectiuni congenitale, precum curbura anormala a coloanei vertebrale (scolioza). O curbura anormala pune mai multa presiune pe aceasta zona a spatelui si afeteaza calitatea vietii si postura. Copiii si adolescentii care se confrunta cu astfel de afectiuni pot avea nevoie de diverse tratamente sau hiar interventii chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale. Majoritatea afectiunilor congenitale ale coloanei se manifesta intocmai in zona lombara, unde se pot instala dureri si alte simptome asociate. 

De asemenea, acest tip de durere se poate dezvolta, in cazul copiilor si adolescentilor, si din cauza practicarii anumitor sporturi sau a efortului fizic intens si de lunga durata. Suprasolicitarea muschilor, tendoanelor si articulatiilor poate avea un impact negativ indiferent de varsta pacientului. Ligamentele, muschii si tendoanele sunt tesuturi moi esentiale pentru buna functionare a coloanei inferioare, a mentinerii echilibrului si functiei complete de miscare. Atunci cand aceste tesuturi sunt afectate se pot dezvolta dureri intense in zona lombara, desi cauza nu este la fel de grava precum in alte circumstante, iar perioada de manifestare a durerii este mai scurta. De fapt, este foarte important sa monitorizam durata de timp a durerilor pentru a ajuta medicul sa puna un diagnostic corect.

3. Dureri lombare. Simptome pe care nu ar trebui sa le ignori

Monitorizarea si clasificarea simptomelor sunt esentiale pentru a stabili diagnosticul si cauza principala a durerii. In functie de circumstanta, durerea poate fi acuta sau cronica, iar stabilirea cauzei si diagosticului sunt esentiale pentru ameliorarea durerii, atat in intensitatea, cat si in durata. Durerea lombara poate fi insotita de unul sau mai multe simptome asociate, precum sunt urmatoarele. 

Durere constanta

Acest simptom este resimtit constant, insa nu are o intensitate ridicata si nu cauzeaza o senzatie de arsura. Este descris, mai degraba, precum o durere surda, prezenta in majoritatea timpului. Acest tip de durere poate provoca dificultati de mobilitate si disconfort la nivelul soldurilor si pelvisului. De asemenea, poate fi insotit de spasme musculare de o intensitate variabila. 

Durere care se amelioreaza pe durata zilei

Uneori, durerea lombara poate fi foarte intensa in momentul trezirii si se amelioreaza treptat, odata cu deplasarea si inceperea activitatilor zilnice. Acest tip de durere este mai intens dimineata deoarece, in timpul somnului, corpul nu este mobil si se afla intr-o stare prelungita de repaus in care fluxul sangvin este redus. Cu atat mai mult, calitatea somnului joaca un rol important in privinta acestui tip de durere. Daca mediul de odihna nu este unul confortabl, durerile pot fi mai intense. Simptomele se amelioreaza odata cu inceprerea deplasarii si resterea fluxului sangvin. 

Durerea care se agraveaza odata cu trecerea timpului

Durerea care se agraveaza odata cu trecerea timpului anunta, de obicei, durerea cronica. Aceseta sunt cauzate de o afectiune degenerativa a discului si pot fluctua, fiind mai putin intense si mai intense pe durata zilei. In timp, acest tip de durere se inrautateste, ceea ce este un semnal puternic al cronicizarii durerii si a unei cauze mai grave a acesteia. 

Durerea care devine din ce in ce mai intensa

Intensitatea durerii creste odata cu expunerea organismului la anumiti factori mecanici, precum miscari repetitive sau pozitii care pun o presiune ridicata pe zona lombara. Durerea este mai intensa cu fiecare miscare si pozitie incorecta si avanseaza lent, in timp.

Durerea imediata, ascutita

Durerea ascutita, imediata, apare atunci cand zona lombara sufera o leziune de moment. Aceasta poate fi cauzata de miscarile bruste si intinderea imediata a muschilor si ligametelor care ofera suport coloanei. 

Durerea intarziata

Atunci cand organismul sufera o leziune sau un accident, durerea se poate instala dupa cateva ore sau chiar cateva zile. Acest timptom este asociat mai degraba procesului natural de vindecare asociat dupa un astfel de incident. 

Durere care se deplaseaza in partea inferioara a organismului

Acest simptom este cauzat, in majoritatea cazurilor, de afectarea nervului sciatic. Acest nerv este conectat cu zona lombara si membrele inferioare, motiv pentru care durerea este resimtita atat la nivelul zonei lombare, cat si la nivelul picioarelor, soldurilor si feselor. Afectarea nervului sciatic poate fi insotita si de simptome asociate, precum furnicaturi, amorteala si slabiciune musculara.

4. Factori de risc pentru dureri lombare

4. Dureri lombare. Ce trebuie sa stii despre acest tip de durere si cum le poti ameliora

Anumiti factori de risc pot creste susceptibilitatea organismului de a dezvolta dureri in zona inferioara a organismului. Pentru a evita durerile lombare este important sa stii ce factori de risc le pot declansa si, de asemenea, cum te poti proteja de efectele negative.

Exista factori de risc pe care nu ii putem evita complet, precum factorii genetici si fizici comuni, precum:

  • varsta
  • predispozitia genetica (barbatii au un risc mai crescut de a dezvolta dureri in zona inferioara a spatelui)
  • accidentari precedente
  • interventii chirurgicale efectuate in aceasta zona
  • afectiuni congenitale
  • sarcina

Cu toate acestea, exista si foarte multi factori pe care ii putem inlatura cu ajutorul unor schimbari in stilul de viata. Exista anumiti factori de risc influentati de un stil de viata nesanatos, precum sunt urmatoarele:

  • sedere prelungita (fie ca este vorba despre locul de munca sau stilul de viata sedentar propriu-zis)
  • greutatea excesiva (supraponderabilitatea pune o presiune ridicata asupra zonei lombare, motiv pentru care persoanele care sufera de obezitate se confrunta cu dureri de spate constante)
  • postura incorecta (postura joaca un rol mai important decat am putea crede pentru sanatatea coloanei vertebrale. Daca postura este incorecta, intreg organismul are de suferit, in special zona lombara care este responsabila pentru majoritatea suportului si flexibilitatii)
  • stresul (sanatatea emotionala are un impact puternic asupra organismului. Stresul provoaca incordarea inconstienta a muschilor, lucru ce adauga o presiune constanta asupra zonei lombare)
  • fumatul
  • lipsa exercitiilor fizice (sportul este esential pentru sanatatea coloanei vertebrale si pentru eliminarea tensiunii acumulate in zona lombara. Cu toate acestea, este necesar sa controlati modul in care faceti sport pentru a evita leziunile muschilor si tendoanelor din zona inferioara a spatelui)

5. Tratamentul corespunzator pentru dureri lombare

5. Dureri lombare. Ce trebuie sa stii despre acest tip de durere si cum le poti ameliora

Pentru a trata durerile lombare este necesar, inainte de toate, un diagnostic corect. De aceea, evaluarea si monitorizara simptomelor sunt pasi esentiali catre o recuperare completa. Controlul medical este fundamental pentru a ameliora durerile din zona inferioara a spatelui. Numai un specialist iti va putea recomanda tratamentul corect, in functie de intensitatea durerii si cauza acesteia. 

In majoritatea cazurilor, durerile de spate sunt ameliorate cu ajutorul odihnei sau a unor exercitii si terapii. Interventiile chirurgicale sunt indicate atunci cand celelalte metode nu au oferit rezultatele asteptate. 

Odihna

Odihna este esntiala pentru intregul organism. In timpul somnului, corpul se reface la nivel celular si incepe procesul natural de vindecare in zonele care sunt afectate. In aceasta circumstanta, daca zona lombara sufera de anumite leziuni, precum intinderea muschilor, ligamentelor si altor tesuturi de sustinere, odihna este recomandata. Cu toate acestea, specialistii nu sustin o perioada indelungata de repaus. Sedentarismul poate agrava durerile si poate duce la cresterea rigiditatii spatelui. De aceea, odihna prelungita trebuie sa fie efectuata numai in timpul ciclului de somn si este important sa te asiguri ca dormi suficient, iar calitatea somnului se afla la un nivel cat mai ridicat.

Exercitiile de intarire

Astfel de exercitii intaresc tesuturile de sustinere aflate in zona lombara si pot grabi procesul de vindecare. Ele sunt recomandate mai ales in cazul durerilor cronice sau subacute, deoarece in aceste cazuri zona lombara are nevoie de mai mult suport, iar vindecarea este mai indelungata. 

Totusi, in cazul durerilor mai putin intense este recomandata doar reluarea activitatilor fizice normale. Miscarea corpului este foarte importanta atunci cand suferi de durere, desi pare a fi un paradox. Sederea indelungata poate duce la cresterea durerii si reduce mobilitatea organismului si fluxul sangvin. De aceea, pentru a remedia durerea usoara si medie este necesar sa te intorci la activitatile normale, de zi cu zi, care nu aplica un efort intens asupra coloanei.

Medicamente

Medicamentele sunt recomandate pentru a ameliora durerea propriu-zisa, insa pentru a elimina complet problema este necesar sa afli diagnosticul corect si sa urmezi pasii de tratament, fie ca este vorba de anumite exercitii sau interventie chirurgicala.

Terapia cu caldura

Terapia cu caldura poate ameliora durerile usoare si poate reduce tensiunea acumulata la nivelul tesuturilor de sustinere. Caldura are rolul de a stimula circulatia sangelui, lucru ce ajuta la ameliorarea si vindecarea mai rapida a durerii. De asemenea, caldura reduce senzatia de durere deoarece are capacitatea de a intrerupe semnalele trasmise de organism catre creier. Atunci cand transmiterea acestor semnale este intrerupta, durerea nu mai este simtita la fel de intens. Cu toate acestea, caldura nu este un remediu final, dar poate ameliora simptomele pentru o perioada de timp.

Interventia chirurgicala

Interventia chirurgicala este efectuata atunci cand alte metode de terapie nu au avut un efect benefic insemnat. Interventiile sunt indicate mai ales in cazul afectiunilor mai complexe, precum cele congenitale sau accidentarile grave.

Coloana vertebrala este o structura fara de care miscarea ar putea fi imposibila. De aceea, mentinerea sanatatii acesteia este esentiala pentru a duce o viata lunga si calitativa. Deoarece zona lombara este cea mai vulnerabila in fata leziunilor si tensiunii este important sa stii cum o poti proteja, cum poti evita accidentarile si factorii de risc si, de asemenea, ce poti face pentru a obtine un diagnostic corect si pentru a remedia problemele asociate in timp util.

Sursa foto: unsplash.com


Lasa un comentariu

Te rugam noteaza, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate.

Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.