Durerile articulare: Cele mai intalnite cauze si simptome, remedii si recuperare
Articulatiile sunt partile de legatura dintre oase care permit miscarea si se regasesc la nivelul genunchilor, soldurilor, umerilor si coatelor. Articulatiile sunt esentiale, dar durerile asociate lor pot crea un disconfort pronuntat si eventuale temeri, dar este bine de mentionat ca majoritatea oamenilor care prezinta aceste dureri nu se confrunta cu afectiuni grave. Durerile generate de aceste articulatii se remarca printr-un disconfort pronuntat, sunt destul de comune si de cele mai multe ori nu necesita ingrijiri medicale de specialitate.
Durerile articulare sunt resimtite deseori la nivelul genunchilor, soldurilor, mainilor sau picioarelor, dar nici coloana vertebrala nu este ferita de acest disconfort. Durerile cauzate de articulatii pot fi inregistrate constant sau pot aparea spontan. Senzatia de disconfort poate fi asociata cu o arsura sau cu o serie de palpitatii ale zonei respective care prezinta si o rigiditate asupra zonei ulterior. Din fericire, rigiditatea instalata poate disparea usor dupa o sesiune de activitatea fizica sau putina miscare, dar exercitiile fizice dupa aceste dureri trebuie sa fie de o intensitate mai redusa pentru a nu agrava durerea.
Cuprins:
- Dureri articulare: Cauze si simptome
- Remedii pentru dureri articulare
- Recuperarea dupa durerile articulare
1. Dureri articulare: Cauze si simptome
In privinta cauzelor, unele dureri articulare pot aparea pe fondul unor boli sau rani, iar in cazul altor persoane care se confrunta des cu aceste probleme, durerile sunt determinate de artrita, dar este bine de stiut ca pot exista mai multe cauze. Cele mai predispuse persoane care se pot confrunta cu durerile de articulatii sunt persoanele care s-au confruntat in trecut cu leziuni la nivelul acelei zone, persoanele care au constant muschii sub presiune si realizeaza activitati fizice de o intensitate ridicata, cei care se confrunta cu artrita, persoanele cu o greutate ridicata sau persoanele care au o varsta inaintata.
De regula, durerile articulare nu impun mari probleme si pot trece destul de usor fara a primi atentia unui specialist, pentru cei care se confrunta cu aceste probleme pe fondul exercitiilor fizice intense, gamele de suplimente pentru oase si articulatii pot ameliora durerile in timp, dar exista si cazuri in care aceste dureri pot fi destul de problematice si impun o vizita urgenta la cabinet. Durerile de articulatii au nevoie de atentia specialistului si o ingrijire in detaliu cand sunt prezente urmatoarele simptome:
- Umflatura la nivelul zonei
- Zona afectata devine rosie, umflata, fierbinte
- Senzatia de amorteala
- Rigiditate pronuntata a articulatiei
- Marirea articulatiei afectate
- Dificultate in miscare, la indoirea sau indreptarea articulatiei
- Imbinari zgomotoase ale articulatiilor
- Durere acompaniata de febra
Durerile articulare necesita urgent atentia unui specialist cand ajung sa afecteze ritmul zilnic, in situatii in care durerea este insotita de febra, sunt inregistrate pierderi in greutate sau durerile articulare ajung sa afecteze mersul. Consultul include in prima etapa o serie de intrebari prin care medicul va determina cauza durerii, daca exista leziuni anterioare la nivelul acelei zone sau persoane din familie care se confrunta cu aceste dureri si cat de tare sunt resimtite durerile articulare. La consult se va examina si articulatia afectata pentru a stabili amploarea durerii si modul in care articulatia in cauza afecteaza miscarea, urmand sa evalueze si muschii, ligamentele sau tendoanele aflate in vecinatatea articulatiei afectate.
Cele mai intalnite dureri de articulatii:
- Durerile articulare de brate inregistrate frecvent sunt determinate de cele mai multe ori de uzarea cartilajului si de presiunea exercitata ulterior, cea mai comuna cauza fiind osteoartrita. Durerile frecvente nu sunt cauzate doar de afectiuni specifice, ci si de leziuni sau rupturi ale tendoanelor rezultate in urma unor accidentari.
-
Durerile articulare de maini vin de cele mai multe ori pe fondul unor leziuni ale nervilor, entorse si fracturi. Este bine de stiut ca aceste dureri pot fi tratate usor, atat prin medicamentatia prescrisa, cat si prin exercitii specifice, iar suplimentele pentru sanatate pot fi folositoare pentru ameliorarea durerii celor care exercita des o presiune asupra articulatiilor prin activitatea fizica de intensitate ridicata.
- Durerile articulare de genunchi pot fi destul de diferite, iar gravitatea este determinata de cauza problemei. Cele mai comune simptome care rezulta in urma lor sunt umflarea si rigiditatea zonei, roseata, slabiciunea zonei, zgomotele produse de articulatii, greutate in indreptarea genunchiului afectat. Aceste dureri se pot agrava si pot prezenta motive de ingrijorare cand piciorul nu poate fi intins, zona genunchiului este marcata de o umflatura, durerile sunt insotite de roseata, durere si febra.
2. Remedii pentru dureri articulare
Artrita sau inflamatia articulatiei este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor articulare, iar cele mai comune forme sunt artrita reumatoida si osteoartrita. Desi poate aparea in orice zona, cele mai frecvente parti afectate sunt mainile si incheieturile. Osteoartrita este in majoritatea cazurilor intalnita in cazul adultilor in varsta. Artrita reumatoida este o afectiune cronica prin care pot fi afectate mai multe zone, produce inflamatii si rigiditatea partilor afectate.
Printre cele mai frecvente simptome ale artritei se numara durerea arzatoare resimtita la nivelul articulatiilor, rigiditatea partilor afectate, indeosebi dimineata si inflamatia insotita de senzatia de caldura. Tratarea artritei poate varia in functie de starea pacientilor, dar in general se poate realiza in functie de gravitatea cazului cu:
- medicamente care tintesc simptomele durerii
- tratamente injectabile
- atelarea articulatiilor in urma activitatilor de suprasolicitare
- sedinte de kinetoterapie
- interventie chirurgicala
Un stil de viata echilibrat insotit de miscare si introducerea de vitamine si minerale in dieta prezinta beneficii semnificative in preventia si ameliorarea durerilor articulare pe termen lung. Printre cele mai populare remedii adresate durerilor articulare se numara medicamentele antiinflamatoare, acetaminofenul, tratamentele topice, gelurile aplicate in zona afectata si medicamentele mai puternice oferite doar cu prescriptie medicala. Este bine de stiut ca desi antiinflamatoarele se ofera fara prescriptie, o doza mai puternica impune consultul unui medic si primirea unei prescriptii. Este foarte importanta prescriptia medicului in conditiile in care pacientul are antecedente de boli ale rinichilor, ulcer sau boli hepatice.
In cazuri mai rare, durerile articulare pot fi tratate pe cale chirurgicala. Interventiile de acest tip sunt o optiune cand durerile nu pot fi atenuate prin medicamente sau kinetoterapie, dar nevoia unei astfel de interventii va fi evaluata cu atentie de specialist pana la epuizarea tuturor alternativelor. Interventiile chirurgicale din aceasta zona sunt de mai multe feluri, dar cele mai populare sunt artroscopia si inlocuirea articulatiei. Artroscopia se realizeaza prin incizii care patrund in articulatie pentru a repara cartilajul si pentru a indeparta fragmentele mici osoase aflate in zona articulatiei. O procedura mai complexa are la baza inlocuirea articulatiei, ca urmare a uzarii cartilajului. Aceasta interventie presupune implantarea unei articulatii artificiale si are deseori o rata de succes destul de mare.
3. Recuperarea dupa durerile articulare
In cazul durerilor articulare rezultate in urma unor leziuni, dupa remedierea durerii, recuperarea se poate produce treptat cu exercitii fizice de o intensitate redusa. Miscarea si exercitiile care pot fi usor de suportat si parcurs, alaturi de accesorii de recuperare potrivite, vor asigura recuperarea treptata a fortei, dar inainte de a gasi rutina potrivita, este nevoie de consultul specialistului si de respectarea limitelor impuse de acesta. Pentru cei care realizeaza constant antrenamente de o intensitate mare, este recomandata crearea unei rutine de o intensitate slaba care va crea in timp o legatura cu o rutina mai intensa. Este foarte important ca in perioada de recuperare sa fie evitate exercitiile intense si activitatile fizice solicitante care pot suprasolicita articulatiile.
Terapia fizica este o metoda de recurperare cu rezultate destul de bune, dar intensitatea trebuie sa fie intotdeauna stabilita de specialist. Exercitiile fizice, inotul sau mersul pe bicicleta pot fi extrem de benefice atat pentru recuperare, cat si pentru psihic. In cazul durerilor articulare care persista pe o perioada de lunga durata, remedierea durerilor poate dura mai mult, dar exista numeroase solutii prin care durerea poate fi redusa. Pentru cei care se confrunta cu probleme ale articulatiilor pe fondul obezitatii, pe langa tratament, scaderea in greutate poate fi o masura aditionala necesara pentru a reduce tensiunea din zona articulatiilor. Pentru durerile de o intensitate mai redusa sau in cazul durerilor articulare sporadice, tratamentele simple la domiciliu precum compresele reci, baile calde sau pastilele adresate calmarii durerii pot oferi o remediere a problemei pe o perioada scurta.
Acestea fiind spuse, durerile articulare pot crea un disconfort real, dar de cele mai multe ori nu semnaleaza probleme grave si in cazul adultilor tineri, aceste probleme pot fi tratate si la domiciliu. Desi durerile slabe in urma exercitiilor fizice intense pot trece rapid, cand pacientul a suferit leziuni anterioare sau simptomele devin suparatoare si se remarca umflaturi ale zonelor afectate, zone rosii, o rigiditate accentuata, inflamatii care pulseaza sau dureri insotite de febra, este nevoie de o vizita urgenta la medic pentru a gasi cea mai eficienta solutie in cel mai scurt timp.
Sursa foto: Unsplash