Colagenul: tot ce e nevoie sa stii despre proteina care mentine corpul impreuna!

12 oct. 2022

Colagen suplimente

ln prezent, majoritatea oamenilor considera ca stiu ce este colagenul si care este rolul lui in organism. Insa, oare cat de corecte sunt informatiile pe care le detin? Avand in vedere rolul major pe care il are in corpul unui om aceasta proteina, este fundamental ca acestea sa fie adevarate. Concret, potrivit definitiei oferita de autorii lucrarii „A Comprehensive Review on Collagen Type I Development of Biomaterials for Tissue Engineering: From Biosynthesis to Bioscaffold”, mai precis de Ibrahim N. Amirrah, Yogeswaran Lokanathan, dar si de restul, colagenul „este cea mai abundenta proteina structurala gasita la oameni si la mamifere, in special in matricea extracelulara”. 

Acest articol cuprinde toate informatiile pe care e nevoie sa le stii despre colagen, inclusiv ce este, ce rol are si pentru ce e bun colagenul, cu atat mai mult daca practici un sport sau daca faci parte din nisa de wellness si wellbeing. Asadar, daca acest subiect este unul de interes pentru tine, citeste pana la final pentru a afla totul despre colagen!

Cuprins:

  1. Colagenul – Informatii generale
    1.1.  Ce este colagenul?
    1.2.  La ce ajuta colagenul in organism?
    1.3.  De la ce varsta se ia colagen?
    1.4.  Ce surse naturale de colagen exista?
  2. Colagen beneficii pentru sanatate
  3. Tipuri de colagen
  4. Lipsa de colagen - simptome
  5. Contraindicatiile colagenului
  6. Colagenul - reactii adverse

1. Colagenul – Informatii generale

Colagenul este o proteina care, potrivit informatiilor prezente in lucrarea „Protein sequences from mastodon and Tyrannosaurus rex revealed by mass spectrometry”, scrisa de mai multi autori, printre care se numara Buckley M., Walker A., Ho SYW., Yang Y., Smith C., mentionata in scrierea „COLLAGEN STRUCTURE AND STABILITY” a autorilor Matthew D. Shoulders si Ronald T. Raines, a fost descoperita intacta in oasele unei fosile Tyrannosaurus Rex, vechi de 68 milioane de ani. Aceasta descoperire este una cu adevarat uimitoare, deoarece pana in clipa de fata, este cea mai veche proteina depistata de oamenii de stiinta. Insa, nu este singura informatie impresionanta din continutul acestui articol. Pentru a te convinge, e necesar sa citesti cu atentie ideile prezentate in continuare.

1.1. Ce este colagenul?

Daca te intrebi „colagenul ce este?” si doresti sa primesti un raspuns exact, preluat din surse sigure, atunci acum este momentul in care o sa aflii. Din punct de vedere stiintific, dupa cum s-a definit deja, colagenul este o proteina solubila, produsa in mod normal de corpul uman. Insa, se poate consuma colagen natural si din alimente. Bineinteles, doar din anumite feluri. Din dorinta de a aprofunda mai bine acest subiect, cateva dintre ele vor fi mentionate mai jos.

Structura colagen

O alta intrebare care isi va primi raspunsul in acest articol este „ce contine colagenul?”. Proteina respectiva este compusa, in mare parte, din glicina, prolina si hidroproxila. 

Definitie colagen

In lucrarea mentionata anterior, mai precis „COLLAGEN STRUCTURE AND STABILITY”, autorii Matthew D. Shoulders si Ronald T. Raines au descris colagenul ca fiind „o proteina structurala abundenta la toate animalele”. O observatie interesanta, existenta in aceasta scriere, este faptul ca, la vertebrate, au fost identificate 28 de tipuri diferite de colagen compuse din cel putin 46 de lanturi polipeptidice distincte. 

Colagen - proprietati avantajoase

Conform mentiunilor din lucrarea intitulata „A Comprehensive Review on Collagen Type I Development of Biomaterials for Tissue Engineering: From Biosynthesis to Bioscaffold”, scrisa de Ibrahim N. Amirrah, Yogeswaran Lokanathan, dar si alti autori, colagenul are mai multe caracteristici avantajoase, cum ar fi:

  • Surse variate;
  • Biocompatibilitate;
  • Durabilitate;
  • Imunogenitate scazuta;
  • Porozitate;
  • Biodegradabilitate.

Toate aceste aspecte sunt importante pentru a cunoaste mai bine la ce este bun colagenul. Pe de alta parte, mai exista o multime de informatii despre colagen care trebuie aflate, precum ce beneficii si contraindicatii are colagenul, cand se ia colagenul, reactii adverse si multe altele despre care se va vorbi pe larg in randurile care urmeaza.

1.2. La ce ajuta colagenul in organism?

Autorul Marcel E. Nimni, in una dintre lucrarile lui, denumita „Collagen”, Volumul 1: Biochemistry, a vorbit in ansamblu despre acest subiect de interes. Concret, acesta a afirmat faptul ca „fibrele de colagen apar devreme in timpul dezvoltarii embrionare intr-un moment in care incepe sa apara diferentierea structurii”. 

Dupa care, potrivit spuselor lui, fibrele de colagen devin responsabile pentru integritatea functionala de testuri, cum ar fi:

  • Oasele;
  • Cartilajele;
  • Pielea.

In plus, contribuie la cadrul structural al vaselor de sange, dar si al majoritatii organelor.

Ce face colagenul?

Mai mult decat atat, potrivit constatarilor din lucrarea „A Comprehensive Review on Collagen Type I Development of Biomaterials for Tissue Engineering: From Biosynthesis to Bioscaffold”, scrisa de Ibrahim N. Amirrah, Yogeswaran Lokanathan, dar si de restul, rolul colagenului este de a mentine corpul impreuna.

1.3. De la ce varsta se ia colagen?

In ultimii ani, suplimentele cu colagen, cremele si serurile de fata au devenit din ce in ce mai populare in randul oamenilor preocupati de starea lor de sanatatea si de modul in care arata. Desigur, inainte de a lua decizia finala in legatura cu achizitionarea unui produs cu colagen, trebuie sa se cunoasca posibilele beneficii ale acestuia, dar si ce categorii de persoane sunt compatibile in acest sens.

Colagenul ca supliment - ce beneficii are: poate ajuta la incetinirea semnelor de imbatranire vizibile, dar si a durerilor articulare atat in cazul femeilor, cat si a barbatilor.

In continuare se va vorbi despre administrarea colagenului pentru fiecare gen in parte.

Colagenul pentru femei

In cazul femeilor, nivelul de colagen scade dupa 25 de ani, dar mai mult dupa ce se afla la menopauza. Reprezentantele genului frumos aflate in aceasta perioada a vietii pot lua in considerare varianta suplimente cu colagen, intrucat, potrivit studiilor, administrarea lor pe termen lung este benefica pentru cresterea densitatii minerale osoase. 

Colagen pentru barbati

Daca esti adult si esti curios in legatura cu pozitionarea ta in ceea ce priveste administrarea de suplimente de colagen este recomandat sa ceri sfatul unei persoane calificate din domeniu, alaturi de care sa porti un dialog in aceasta directie. De exemplu, poate sa iti comunice clar ce beneficii are colagenul praf, de la ce varsta este in regula sa il administrezi si pentru cat timp.

1.4. Ce surse naturale de colagen exista?

Odata cu inaintarea in varsta, productia de colagen a organismului scade, ceea ce va cauza aparitia anumitor probleme de sanatate. Este imposibil sa impiedici pierderile de colagen, insa, din fericire, exista cateva metode eficiente prin care poti incetini acest proces. Probabil ca, acum, te intrebi „care este cea mai buna sursa de colagen?”. Prin urmare, pentru a te ajuta, in continuare sunt cateva sfaturi utile si sugestii de alimente cu nutrienti pentru a produce colagen in organism si, bineinteles, pentru a-ti imbunatati semnificativ calitatea vietii.

Renunta la obiceiurile nesanatoase: la viciile printre care se numara consumul de alcool in exces, fumatul, administrarea de substante ilegale, mancatul de produse ultraprocesate si/sau care contin zahar etc.

Ia suplimente cu vitamina C, Zinc si Cupru: pentru a-ti furniza nutrientii necesari in organism. 

Adopta o dieta sanatoasa: compusa din proteine de calitate care contin amino-acizi. De exemplu, adauga in alimentatia ta carne rosie, carne de pasare, legume, fructe de mare si lactate.

Barbat care gateste

Magazinul nutriland.ro, cu o experienta de peste 10 ani in domeniu, iti pune la dispozitie o gama larga de suplimente pentru sanatate de calitate, din plante si extracte naturale, dintre care sa alegi cea mai buna optiune pentru a-ti ajuta imunitatea si nu numai. Acestea se gasesc sub forma de pudra, tablete, capsule sau lichid si sunt furnizate de producatori si distribuitori renumiti de pe piata (din Germania, USA si UE). In plus, daca doresti, mai poti incerca si aciziI grasi Omega, deoarece sunt substante nutritive esentiale pentru sanatate.

2. Colagen beneficii pentru sanatate

In ultimii ani, numerosi specialisti din domeniu au vorbit despre colagen in lucrarile lor, deoarece acest concept este unul de real interes in randul oamenilor, in special a sportivilor si a celor din nisa de wellness si wellbeing. 

Deci, acum ca s-a lamurit ce este colagenul si la ce se foloseste, este esential sa se clarifice beneficiile sale pentru consumatori. De aceea, in randurile care urmeaza, vor fi prezentate principalele avantaje ale acestei proteine.

Beneficiile colagenului pentru oase

Cercetatorii James P. Lugo,  Zainulabedin M. Saiyed si Nancy E. Lane au creat lucrarea „Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study” cu scopul de a evalua eficacitatea UC-II, care este un ingredient nutritional care contine colagen de tip II, pentru durerea de osteoartrita de genunchi si simptomele asociate in comparatie cu placebo si clorhidrat de glucozamina. Potrivit anumitor informatiilor din acest studiu, preluate din lucrarea Estimates of the prevalence of arthritis and other rheumatic conditions in the United States”, scrisa de autorii Lawrence RC, Felson DT, Helmick CG, Arnold LM, Choi H, Deyo RA, dar si de altii, osteoartrita este o afectiune care implica distrugerea cartilajului articular si remodelarea osului adiacent si reprezinta cea mai comuna forma de artrita.

Colagen efecte - studiu

In urma acestui studiu, s-a concluzionat faptul ca UC-II a imbunatatit semnificativ functia genunchiului la subiectii care au osteoartrita de genunchi pana in ziua 180 in comparatie cu placebo si clorhidrat de glucozamina. Mai mult decat atat, l-au tolerat bine. 

Totusi, autorii lucrarii au afirmat faptul ca e nevoie sa se realizeze mai multe cercetari pe viitor despre acest subiect pentru a confirma rezultatele inregistrate, dar si pentru a aduce informatii suplimentare, relevante, in completare.

Aceste rezultate aduc valoare acestui articol prin faptul ca, persoanele care au lipsa de colagen la genunchi vor stii ca exista variante care pot contribui la imbunatatirea problemei cu care se confrunta. 

In acest context este ideal de mentionat faptul ca echipa magazinului nutriland.ro ofera recomandari specializate pentru fiecare client in parte. Concret, consilierii au pregatire in domeniul nutritiei, ceea ce face posibila ghidarea oamenilor spre produsele potrivite pentru ei. Asadar, daca ti-au atras atentia anumite suplimente pentru oase si articulatii, cu diverse arome si forme, printre care se numara si colagenul, insa nu detii suficient de multe informatii despre ele, nu trebuie sa iti faci probleme, deoarece vei primi tot sprijinul de care ai nevoie. 

Potentiale beneficii ale colagenului pentru par si piele

Conform informatiilor prezente in lucrarea „Sources of Collagen for Biomaterials in Skin Wound Healing”, conceputa de autorii Evan Davison-Kotler, William S. Marshall si Elena Garcia-Gareta, dintre toate tipurile de colagen, cele de tip I si tip III sunt cel mai abundente in interiorul pielii.

Femeie care se uita in oglinda

Mai mult decat atat, Ruta Ganceviciene, Aikaterini I. Liakou si alti trei autori au vorbit despre colagen si daca este bun pentru piele, in lucrarea „Skin anti-aging strategies”, publicata in anul 2012. Acestia au declarat importanta opririi degradarii componentelor structurale ale pielii, printre care se numara colagenul si elastina, deoarece, altfel, va creste riscul de formare a ridurilor, dar si a altor semne de imbatranire. 

Prin urmare, potrivit studiilor realizate, se poate contura urmatoarea idee extrem de importanta: colagenul mentine atat fermitatea, elasticitatea si hidratarea pielii, cat si aspectul normal al parului si unghiilor.

3. Tipuri de colagen

Te intrebi care este sinteza colagenului si unde se afla colagen in organism? Daca raspunsul este unul pozitiv, atunci o sa aflii in curand, in randurile care urmeaza. In lucrarea „COLLAGEN STRUCTURE AND STABILITY”, autorii Matthew D. Shoulders si Ronald T. Raines au vorbit despre faptul ca exista o super-familie formata din peste 20 de tipuri de colagen. Insa, in continuare vor fi evidentiate cele mai importante cinci tipuri si, de asemenea, va fi specificata distribuirea lor in organism.

Colagen tip I: este abundent si raspundit in derm, os, tendon si ligament;

Colagen tip II: este distribuit in cartilaj si in osteoartroza vitroasa;

Colagen tip III: se gaseste in piele, vasele de sange si in intestin;

Colagen tip IV: se gaseste in membranele bazale;

Colagen tip V: este distribuit in dermul osos, cornee si placenta.

Asadar, acum ca s-a aflat la ce e bun colagenul, dar si ca au fost descoperite cele mai importante dintre ele, au mai ramas doar cateva informatii de aflat pe aceasta tema de discutie.

4. Lipsa de colagen - simptome

Asa cum s-a afirmat in randurile de mai sus, colagenul este cea mai abundenta proteina din organism, cu functia de a mentine structura si rezistenta normala a tesutului conjuctiv, a pielii, oaselor, tendoanelor si cartilajului. 

Cativa dintre factorii care pot cauza pierderea de colagen din organismul uman sunt:

  • Nivelul ridicat de stres;
  • Deficienta de vitamina C, Cupru si/sau Zinc;
  • Alimentatia nesanatoasa (de exemplu, produsele cu zahar, aditivi alimentari si din faina alba);
  • Fumatul;
  • Consumul excesiv de alcool.

Femeie care sta cu spatele

Daca te ingrijoreaza faptul ca ai putea avea un nivel scazut de colagen in organism, atunci trebuie sa stii ca exista cateva semne care indica prezenta acestei conditii. Insa, nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece stimularea productiei de colagen este posibila. In continuare vor fi enumerate lucruri care semnaleaza ca organismul tau se confrunta cu o problema in producerea sau mentinerea nivelului normal de colagen. 

Iata care sunt cele mai comune simptome lipsa colagen in corp:

  • Piele lipsita de stralucire, uscata, cu riduri si pistrui;
  • Osteoporoza si osteopenie;
  • Dureri articulare;
  • Dureri musculare;
  • Par si unghii subtiri, sensibile;
  • Tensiune arteriala si probleme circulatorii.

Unii oameni observa un singur semn, in timp ce altii prezinta mai multe simptome dintre cele din lista de mai sus. Daca ai observat unul sau chiar mai multe este recomandat sa apelezi la ajutorul unei persoane calificate in domeniu pentru a te ajuta in acest sens. Doar aceasta este in masura sa iti ofere un tratament colagen, respectiv pentru articulatii, potrivit pentru tine. Este datoria ei sa iti furnizeze toate informatiile de care ai nevoie, precum necesarul zilnic de colagen recomandat, ce contine acesta, beneficiile lui pentru incheieturi sau alte aspecte similare. In plus, iti va spune in amanunt, daca este cazul, cat timp se face tratamentul cu colagen si acid hialuronic. De altfel, daca iti doresti sa pierzi cateva kilograme pentru a te simti mai bine in pielea ta, acesta te poate lamuri daca colagenul ajuta la slabit sau daca, din contra, ingrasa.

5. Contraindicatiile colagenului

Studiile efectuate au dovedit ca suplimentele de colagen au un profil bun de siguranta pentru persoanele care doresc sa le incerce. Insa, potrivit spuselor specialistilor din domeniu exista riscul ca anumite ingrediente componente, mai precis ca extractele de plante, sa nu interactioneze bine cu medicamentele prescrise ale oamenilor. De asemenea, sansele ca unele suplimente de colagen sa nu fie potrivite pentru femeile insarcinate sau pentru cele care alapteaza sunt ridicate.

6. Colagenul - reactii adverse

In urma studiilor efectuate din ultimii ani, suplimentele de colagen nu au fost asociate cu efecte secundare adverse. Asadar, nu exista efecte adeverse colagen.

Cu toate acestea, in cazul in care ai semne de intrebare despre caracteristicile anumitor produse sau despre posibilele riscuri este recomandat sa intrebi un profesionist din domeniu. In plus, dupa cum deja a fost precizat, consilierii in nutritie din echipa nutriland.ro iti stau la dispozitie pentru a te ajuta sa selectezi produsele de care ai nevoie. Mai mult, iti vor raspunde la toate neclaritatile pe care le ai pe acest topic.

In concluzie, colagenul este, potrivit definitiei, o proteina benefica organismului uman din mai multe puncte de vedere si este, conform structurii, compus din glicina, prolina si hidroproxila. Daca iti doresti sa achizitionezi suplimente cu colagen, acestea trebuie sa fie de calitate, asa cum sunt cele de la nutriland.ro, si selectate in functie de sfaturile unui consilier cu pregatire in domeniul nutritiei, pentru a face cea mai potrivita alegere pentru tine.

 

Sursa foto: Pexels.com, Unsplash.com

 

Referinte:

  1. Bioengineering | Free Full-Text | Sources of Collagen for Biomaterials in Skin Wound Healing (mdpi.com)
  2. Biomedicines | Free Full-Text | A Comprehensive Review on Collagen Type I Development of Biomaterials for Tissue Engineering: From Biosynthesis to Bioscaffold (mdpi.com)
  3. COLLAGEN STRUCTURE AND STABILITY - PMC (nih.gov)
  4. Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study | SpringerLink
  5. Full article: Skin anti-aging strategies (tandfonline.com)
  6. Nimni, Marcel E., „Collagen”, Volumul 1: Biochemistry.

Lasa un comentariu

Te rugam noteaza, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate.

Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.