Ce este testosteronul si alte informatii utile despre acest hormon esential pentru o performanta fizica optima

17 mai 2023

ce este testosteronul

Testosteronul este un hormon masculin extrem de important, deoarece joaca un rol principal in buna functionare a sistemului reproductiv. Insa, sunt si alte motive pentru care acesta influenteaza sanatatea organismului feminin sau masculin si, de aceea, trebuie sa ai o grija considerabila atunci cand vine vorba despre valorile acestuia. La sportivi, testosteronul poate avea un efect concret asupra modului in care se dezvolta si se mentine masa musculara – din acest motiv, sunt multi care se orienteaza catre suplimente care pot creste nivelul de testosteron din organism. Asadar, fie ca ai activitati sportive intense, fie ca ai un stil de viata mai sedentar, testosteronul influenteaza multiple procese fiziologice ale corpului. In continuarea acestui articol vei afla o multime de informatii utile despre acest subiect!

 Cuprins

  1. Ce este testosteronul + alte informatii utile despre testosteron
  2. La ce ajuta testosteronul + care sunt efectele beneficie ale suplimentelor asupra cresterii testosteronului

1. Ce este testosteronul + alte informatii utile despre testosteron

Ce este testosteronul? Testosteronul este un hormon care se produce si la femei, si la barbati, la nivelul sistemului reproducator. La barbati, acesta este produs in testicule, iar la femei este produs in ovare. Si glandele suprarenale contribuie in acest sens, insa ele secreta acest hormon intr-o cantitate redusa. Productia de testosteron este controlata de catre creier si de catre glanda pituitara – hipotalamusul este cel care ii transmite glandei pituitare semnale referitoare la hormonul care trebuie produs, iar glanda pituitara transmite, mai departe, mesajul catre ovare sau catre testicule. Astfel, se produce testosteronul si este asimilat in sistemul circulator, mergand catre diferite organe.

In ceea ce priveste nivelul optim al testosteronului, este bine de stiut ca acesta variaza in functie de numeroase aspecte. Varsta este un factor important, mai ales in ceea ce priveste barbatii. De exemplu, barbatii care au varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani au un nivel mai ridicat de testosteron, in vreme ce persoanele de gen masculin care depasesc varsta de 35 de ani vor inregistra o scadere treptata, de aproximativ 1% in fiecare an. Si la femei se remarca modificari pe parcursul vietii – productia de testosteron se afla la apogeu in jurul varstei de 20 de ani si scade treptat, odata cu apropierea de menopauza (in aceasta perioada, organismul ajunge sa produca jumatate din cantitatea de testosteron care era produsa la varsta fertila).

Cum cresti nivelul testosteronului?

Insa, testosteronul nu are legatura doar cu sistemul reproducator, ci si cu masa musculara si cu forta muschilor. De asemenea, influenteaza si felul in care grasimea se distribuie pe corp, dar si densitatea osoasa. In general, exercitiile fizice si sportul cresc nivelul de testosteron, insa in cazul sportivilor care fac antrenamente intense, poate fi necesara administrarea unor suplimente, mai ales pentru cei care vor sa atinga anumite rezultate si performante sportive.  

Performanta sportiva poate fi imbunatatita daca nivelul de testosteron din organism este cel optim. Studiile au aratat ca testosteronul are potentialul de a activa celulele satelit, care sunt incorporate in fibrele musculare. Odata activate, acestea pot ajuta la asa-zisa marire a fibrelor musculare, dar si la formarea unor noi fibre. In momentul in care se declanseaza aceasta activitate celulara la nivelul muschilor, creste numarul de nuclee, dar si numarul de receptori din interiorul muschiului. Astfel, sinteza proteinelor este mai eficienta, iar performanta este imbunatatita.

Rolul testosteronului: La ce ajuta testosteronul?

Testosteronul are un efect si asupra hormonilor catabolici – astfel, el este un element anabolic, dar si anti-catabolic, ceea ce il face esential si important atat pentru construirea masei musculare, cat si pentru recuperarea rapida a fibrelor musculare dupa efort. De altfel, testosteronul contribuie la cresterea cantitatii de calciu care este eliberata la nivel celular, iar acest lucru are un efect stimulant asupra contractiilor musculare.

Un alt avantaj care sprijina performanta sportiva este faptul ca testosteronul creste nivelul de eritropoietina (EPO) care stimuleaza productia de globule rosii, iar acest fenomen are un efect pozitiv asupra oxigenarii organismului, printr-o transportare optima a acestuia in sange si catre muschi. De asemenea, si functia mitocondriala este amplificata, iar asta duce la o mai buna productie de energie si ardere a grasimilor. 

Testosteronul si sala: cum cresti testosteronul?

Pentru a te asigura ca ai un nivel optim de testosteron in organism, trebuie sa faci exercitii fizice in mod regulat, sa mentii numarul de calorii la 20% sub valoarea ratei metabolice bazale, sa consumi alimente diverse si variate, care sa-ti ofere nutrientii de care ai nevoie, sa te odihnesti corespunzator, sa incerci sa elimini stresul din viata ta si sa ai o activitate sexuala regulata. 

ce este testosteronul

Sunt anumite alimente care cresc testosteronul sau nutrienti pe care este bine sa le introduci in alimentatia ta, daca vrei sa cresti nivelul de testosteron din organism. De exemplu, proteinele sunt binevenite in acest sens (carne slaba, peste, carne rosie, oua, nuci, seminte, etc.), dar si alimentele care contin magneziu sau zinc. 

Pentru imbunatatirea testosteronului, este bine sa cunosti urmatorul aspect: magneziul favorizeaza productia de testosteron. Alimentele ce cresc testosteronul din care poate fi asimilat magnezinul sunt: din spanac, migdale sau alune, iar zincul poate fi obtinut din stridii, lapte, branza, fasole, iaurt, kefir, somon, ton, macrou, fructe de mare, crab, homar, linte, fasole neagra sau naut. S-a demonstrat ca si ghimbirul poate sa stimuleze secretia testosteronului cu pana la 17%. Vitamina D este foarte utila si ea in acest sens, si o poti gasi in cereale, oua, lapte, suc de portocale sau lapte vegetal (de soia, de orez, de ovaz, etc.). Seleniul este, de asemenea, benefic si poate fi gasit in nuci braziliene si alte tipuri de nuci. Rodiile sunt bogate in antioxidanti, vitamina A, C, E, si fier, care stimuleaza productia de testosteron – studiile au aratat ca un pahar de suc de rodii consumat zilnic poate duce la o crestere a nivelului de testosteron cu aproximativ 16%. Uleiul de masline este si el recomandat, deoarece este bogat in Omega 3 si contine fenoli si grasimi bune – conform unui studiu de specialitate, cei care au consumat ulei de masline zilnic au inregistrat un nivel de testosteron imbunatatit cu 17-19%, in decurs de 3 saptamani.

La polul opus de marirea testosteronului la barbati sau femei este scaderea acestuia. Este bine sa iei in calcul si faptul ca alcoolul poate scadea nivelul de testosteron – de aceea, este recomandat sa consumi alcool cu prudenta. Specialistii recomanda consumul unui pahar cu vin sau a unei beri doar de 1-2 ori pe saptamana – astfel, se va pastra un nivel normal de testosteron in organismul tau. 

2. La ce ajuta testosteronul + care sunt sunt efectele benefice ale suplimentelor asupra cresterii testosteronului

Exercitiile fizice sunt si ele foarte bune pentru eliberarea de testosteron. Insa, acest efect este resimtit doar pe termen scurt. Prin antrenament, concentratia plasmatica creste direct proportional cu intensitatea exercitiilor fizice respective. Astfel, intensitatea antrenamentului va determina o productie mai mare de testosteron. Sportivii de performanta folosesc suplimente de testosteron pentru a-si imbunatati performanta atletica. Exista mai multe tipuri de suplimente pe care acestia le consuma – unele dintre cele mai populare sunt Fadogia si Longjack. 

Fadogia Agrestis este o planta de origine nigeriana (dar poate fi gasita si in Ghana sau in Sudan), care este cunoscuta pentru proprietatile sale si pentru faptul ca stimuleaza productia de testosteron din organism. Fadogia contine o serie de compusi, precum antachinone, flavonoide, glicozide si saponine – acestea aduc numeroase beneficii, care actioneaza in mod pozitiv asupra performantei fizice. De regula, aceasta trebuie administrata in cicluri programate (care sa includa si perioade de pauza), in asa fel incat sa previi adaptarea naturala a organismului si scaderea productiei totale de testosteron. 

Longjack (numit si Tongkat Ali) este un alt supliment cunoscut, care provine din planta numita Eurycoma Longifolia. Aceasta planta se gaseste in Asia de Sud-Est si este folosita inca din cele mai vechi timpuri, in medicina traditionala. Acesta ajuta la echilibrarea nivelului de testosteron, stimuland productia acestuia. De asemenea, este stiut faptul ca acesta amplifica resursele energetice si puterea musculara, reduce oboseala, incetineste procesul de imbatranire, creste nivelul de ATP in organism, imbunateste starea generala si poate fi si un afrodisiac natural. Este alcatuit din glacarubina, neo-quasina si quasina, avand, in acelasi timp, proprietati antivirale, anticarcinogene, antiinflamatoare si antibacteriene. Conform unor studii efectuate de catre specialisti, sportivii care au luat 150 mg de Longjack pe o perioada de 5 saptamani, au inregistrat o cresterea a masei musculare si a fortei. De asemenea, un alt studiu a demonstrat faptul ca extractul de radacina de E. Longifolia, administrat pe o perioada de 4 saptamani, a scazut cu 11% furia, cu 15% confuzia si cu 16% nivelul de cortizol, iar nivelul de testosteron a crescut cu 37%. 

Prin urmare, reglarea testosteronului este un lucru important, atat la femei, cat si la barbati. Scaderea testosteronului poate cauza si alte probleme si afectiuni, si, de aceea, este important sa se pastreze un nivel optim. Lipsa testosteronului, mai precis a unui nivel ideal de testosteron, poate genera anumite simptome, precum: 

  • apetitul sexual scazut (scaderea libidoului), 
  • disfunctii erectile, 
  • caderea parului, 
  • oboseala si resursele reduse de energie,  
  • pierderea masei musculare (mai ales la nivelul picioarelor, al mainilor si al pieptului), 
  • cresterea depunerilor de grasime si scaderea tonusului muscular, 
  • scaderea densitatii osoase (care poate duce la osteoporoza, fracturi, etc), 
  • tulburari de dispozitie (care pot duce la depresie, iritabilitate si lipsa concentrarii).

Pentru cei care fac sport de performanta sau care se implica in activitati fizice intense, cresterea testosteronului poate fi un deziderat, mai ales in sensul cresterii masei musculare si marirea fortei fizice la barbati. Fie ca esti sportiv, fie ca mergi la sala in mod regulat, testosteronul se afla in stransa legatura cu performanta fizica si, din acest motiv, este esential sa cunosti toate informatiile care ti se par utile pentru tine, conform scopului pe care ti l-ai propus. 

la ce ajuta testosteronul

Asadar, acum ca ai aflat ce e testosteronul, cine si cum il produce, trebuie, de asemenea, sa intelegi care este rolul lui si ce anume face in organism. Stimularea, cresterea si producerea acestuia sunt procese care pot fi generate prin exercitii fizice, prin alimente pentru cresterea testosteronului din organism, dar si prin suplimente alimentare care sunt special create pentru acest lucru, mai precis stimulente hormonale sau stimulatoare de testosteron. Astfel, daca vrei sa stii cum sa iti cresti testosteronul si cum sa ai valori normale sau valori imbunatatite, trebuie sa tii cont, in primul rand, de obiectivele tale. 

Stimularea cresterii testosteronului si imbunatatirea procesului de secretie sunt fenomene care pot fi declansate si favorizate cu ajutorul unor mici interventii (de natura alimentara, fizica, etc.). Efectele acestor procedee pot fi benefice, mai ales pentru cei care vor sa aiba o performanta mai buna la activitatile sportive pe care le desfasoara. 

In concluzie, testosteronul este un hormon foarte important, care este secretat, in mod natural, de catre organism. Acesta poate avea un nivel optim, dar si unul scazut sau crescut, in functie de perioada prin care trece persoana respectiva, dar si in functie de alti factori (alimentatie, afectiuni medicale, stres, probleme hormonale, etc.). Este cunoscut faptul ca testosteronul contribuie la mentinerea si la cresterea masei musculare si, de aceea, din ce in ce mai multi sportivi opteaza pentru suplimente alimentare care contribuie la cresterea testosteronului. Sunt diverse tipuri de suplimente existente pe piata – insa, daca alegi sa consumi astfel de nutrienti, este esential sa te orientezi catre produse de calitate, realizate de catre branduri renumite, care au experienta pe piata de profil si care pun pret pe calitate si pe pastrarea unor standarde cat mai inalte in cadrul proceselor de productie. Documenteaza-te cu atentie si vezi care sunt beneficiile pe care ti le pot aduce acestea – analizeaza caracteristicile fiecarui produs in parte si afla care este cel care ti se potriveste din toate punctele de vedere. Este important sa fii foarte informat despre ce face, cum se produce, care sunt efectele testosteronului la barbati si la femei, dar si despre multe altele pe acest subiect, si sa iei o decizie in cunostinta de cauza, descoperind cat mai multe optiuni si variante. In mod cert vei gasi varianta ideala pentru tine, daca vei tine cont de toate aceste aspecte si detalii. Sanatatea este esentiala, iar organismul tau trebuie sa fie ingrijit in permanenta. Asadar, daca vrei sa ai un stil de viata sanatos, indreapta-ti atentia doar catre cele mai bune produse si, in mod cert, vei avea doar de castigat de pe urma acestora! Sportul si miscarea sunt elemente care nu trebuie sa lipseasca din viata ta de zi cu zi, iar imbunatatirea performantei fizice este un obiectiv pe care ti-l poti seta oricand simti nevoia sa te ambitionezi mai tare, sa dobandesti si mai multa vointa si sa obtii rezultatele pe care ti le doresti.

Sursa foto: pixabay.com 

 


Lasa un comentariu

Te rugam noteaza, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate.

Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.