Rulada fara zaharRulada fara zahar
incearca si tu

Rulada

nutriland.ro

Timp mediu de citire: 10 minute

Rasfatarea cu un desert delicios care combina perfect blatul pufos, gem din fructe alese sau crema de vanilie este o experienta culinara irezistibila, careia iti va fi greu sa ii spui nu. Cu putina rabdare si atentie la detalii, oricine poate stapani arta de a crea acest desert irezistibil al copilariei. Si, pentru ca in ziua de astazi poti manca pe indelete un desert satisfacator, dar si sanatos, am pregatit cateva retete care sa fie perfecte pentru orice dieta si ocazie. Imbratiseaza bucuria coacerii si porneste intr-o calatorie in lumea ruladelor delicioase - un desert care promite sa cucereasca atat brutarii incepatori, cat si cunoscatorii experimentati de deserturi.

Cuprins:

1. Rulada - mod de preparare

    1.1. Ingrediente rulada [pentru 6 persoane]

2. Prajitura rulada cu crema de cocos si pandispan pufos de cacao - mod de preparare

    2.1.Ingrediente rulada cu crema de cocos [pentru 6-8 persoane]

3. Prajitura rulada - tehnici si idei pentru rezultate delicioase si sanatoase

4. Rulada, desertul care a cucerit o lume intreaga

Rulada fara zaharRulada fara zahar

1. Rulada - mod de preparare

Putine deserturi pot concura cu farmecul simplu, dar rafinat al ruladei cu gem. Un pandispan delicat care inveleste un strat delicios de gem fara zahar, aceasta delicatesa evoca momentele nostalgice ale copilariei. Asadar, fie ca esti in cautarea unui desert pentru o reuniune de familie sau pur si simplu doresti sa te rasfeti cu o gustare delicioasa si fara zahar, reteta de rulada cu gem este cu siguranta alegerea ideala de prajitura.

Pasul 1

Preincalzeste cuptorul la 175°C. Tapeteaza  cu hartie de copt o tava cu dimensiunile 23 x 33 cm, asigurandu-te ca partile laterale sunt, de asemenea, acoperite. Intr-un castron mare, bate galbenusurile de ou, inlocuitorul de zahar si esenta de vanilie pana cand amestecul devine gros si palid. Acest proces poate dura chiar si cinci minute. Intr-un castron separat, amesteca faina, praful de copt si sarea. Adauga treptat amestecul uscat la cel de galbenusuri de ou si adauga usor pana se combina bine. Intr-un alt castron curat, bate albusurile spuma pana se formeaza varfuri tari. Albusurile se incorporeaza cu grija in aluat, avand grija sa nu se amestece prea mult si sa sa dezumfle. Toarna aluatul in tava pregatita, unsa in prealabil cu spray de gatit, raspandindu-l uniform cu o spatula. Se coace in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 12-15 minute sau pana cand prajitura devine aurie. 

Pasul 2

Transfera blatul caldut pe un prosop curat de bucatarie sau pe o bucata de hartie de copt tapetata cu faina de cocos sau migdale  pentru a preveni lipirea. Ruleaza usor, incepand de la capatul mai scurt, folosind prosopul sau hartia de copt. Lasa prajitura rulata sa se raceasca complet in aceasta pozitie. Dupa ce s-a racit, desfa cu grija si indeparteaza hartia de copt. Prajitura trebuie sa isi pastreze forma, dar daca apar fisuri, nu e nicio problema, deoarece acestea vor fi acoperite cu umplutura. 

Pasul 3

Intinde un strat gros si uniform de gem fara zahar peste blatul desfacut, lasand un mic spatiu neumplut pe margini. Ruleaza usor, de data aceasta fara hartia de copt. Gemul va actiona ca un lipici, ajutand pandispanul sa-si mentina forma. Cand vine vorba de selectarea gemului ideal pentru rulada ta, posibilitatile sunt nelimitate. Alegerea aromei influenteaza semnificativ gustul final al desertului, ceea ce iti va permite sa experimentezi si sa creezi combinatii care se potrivesc gustului personal. Arome bogate si robuste, cum ar fi dulceata de capsuni, zmeura sau mure, infuzeaza ruladei o explozie de arome de vara, in timp ce variante cu mango, caise sau piersici confera o nota tropicala incantatoare. 

Pasul 4

Varianta gata rulata se pune pe un platou de servire cu partea neteda in sus. Daca doresti, poti pudra partea de sus a ruladei cu pudra proteica de vanilie sau capsuni, pentru o nota de dulceata si un aspect atragator. Optional, poti decora pudra de cacao, un strop de sos de ciocolata fara zahar sau putina frisca. 

Pasul 5

Se lasa la frigider pentru o scurta perioada de timp pentru a o se intarzi compozitia. Taie rulada in portii individuale folosind un cutit ascutit. Feliile ar trebui sa arate frumoasele vartejuri de prajitura si dulceata. Se poate depozita intr-un recipient ermetic la frigider timp de pana la 2-3 zile. Nu uita sa o lasi cateva minute la temperatura camerei inainte de a o servi, pentru cea mai buna aroma si textura. 

Timpul de coacere se regleaza dupa cum este necesar, deoarece temperaturile cuptorului pot varia. De asemenea, este important sa urmezi instructiunile de pe inlocuitorul de zahar ales, pentru a obtine dulceata dorita.

1.1. Ingrediente rulada pentru 6 persoane

😎Super Popular
Alimente & Gustari | Pudra de alune (original), 184g, PB2, Sarac in grasimi 0
Pudra de alune (original), 184g, PB2, Sarac in grasimi
PB2
45,00 lei
😎Super Popular
Alimente & Gustari | Pudra de alune cu cacao 454g 0
Pudra de alune cu cacao 454g
PB2
79,00 lei
😎Super Popular
Alimente & Gustari | Zero Drops, 50 ml, Biotech USA, Picaturi aromate, Fara lactoza, gluten, zahar si coloranti 0
Alimente & Gustari | Zero Drops, 50 ml, Biotech USA, Picaturi aromate, Fara lactoza, gluten, zahar si coloranti 1
Zero Drops, 50 ml, Biotech USA, Picaturi aromate, Fara lactoza, gluten, zahar si coloranti
Biotech USA
35,00 lei
😎Super Popular
Alimente & Gustari | Flavour Drops, 50ml, Scitec Nutrition, Indulcitori cu arome 0
Flavour Drops, 50ml, Scitec Nutrition, Indulcitori cu arome
Scitec Nutrition
35,00 lei
🔥BESTSELLER
Alimente & Gustari | Flavdrops, 50ml, Myprotein, Indulcitori cu aroma 0
Alimente & Gustari | Flavdrops, 50ml, Myprotein, Indulcitori cu aroma 1
Flavdrops, 50ml, Myprotein, Indulcitori cu aroma
Myprotein
39,00 lei
Rulada fara zaharRulada fara zahar

2. Prajitura rulada cu crema de cocos si pandispan pufos de cacao - mod de preparare

Rasfata-te cu fuziunea perfecta de cacao bogata si nuca de cocos cu acest desert delicios si sanatos. Cu o umplutura delicioasa de nuca de cocos infuzata cu pudra proteica si un pandispan de cacao irezistibil si fara zahar, aceasta prajitura rulada cu crema iti va satisface cu siguranta pofta de dulce.

Pasul 1

Preincalzeste cuptorul la 180°C. Intre timp, tapeteaza o tava dreptunghiulara cu hartie de copt. Intr-un castron mare, bate ouale pana cand devin spumoase. Adauga amestecul proteic de clatite, pudra de cacao, praful de copt si stevia. Amesteca usor pana se incorporeaza bine, fara a amesteca prea mult. Toarna aluatul in tava de copt pregatita, raspandindu-l uniform pentru a obtine un strat subtire, dreptunghiular. Se coace in cuptorul preincalzit aproximativ 10-12 minute, sau pana cand o scobitoare introdusa in centru iese curata. 

Pasul 2

Intr-un castron separat, combina iaurtul grecesc, pudra proteica, nuca de cocos maruntita si mierea (daca folositi). Se amesteca bine pana cand ingredientele sunt bine incorporate, formand o umplutura cremoasa si bogata. 

Pasul 3

Dupa ce blatul s-a racit usor, scoate-l cu grija din tava de copt pe o suprafata curata sau pe o foaie de hartie de copt. Intinde uniform umplutura de nuca de cocos pe intreaga suprafata, lasand un mic spatiu in margini. Pornind de la unul dintre laturile mai scurte, ruleaza usor, folosind hartia de copt sau planseta din bambus. Continua sa rulezi pana ajungi la celalalt capat, creand o rulada compacta si atragatoare vizual. Desertul se tine la frigider pentru cel putin o ora pentru a se intari. Se serveste ca atare sau cu fructe proaspete, precum capsune sau zmeura.

2.1.Ingrediente rulada cu crema de cocos [pentru 6-8 persoane]

Pentru blatul de cacao: 

Pentru umplutura cu cocos: 

  • 200 g iaurt grecesc; 
  • 30 g pudra proteica (cu de vanilie sau nuca de cocos);
  • 3 linguri nuca de cocos maruntita;
  • 3 linguri de miere (optional).

3. Prajitura rulada - tehnici si idei pentru rezultate delicioase si sanatoase

Arta de a rula un pandispan delicat intr-o spirala somptuoasa, plina de arome incantatoare, este un adevarat triumf culinar. Deci, care sunt secretele si tehnicile care duc la un blat pufos fara cusur, perfect pentru rulare? Si cum poti crea optiuni cu continut scazut de calorii folosind ingrediente cheie, cum ar fi pudra de proteine, amestec de clatite de proteine si creme si tartine cu infuzie de proteine? 

Ei bine, obtinerea unui pandispan usor si aerisit este baza oricarei rulade remarcabile. Pentru a crea o capodopera umflata, ia in considerare incorporarea urmatoarelor secrete in rutina de coacere. 

Incepe prin a separa galbenusurile de albusuri. Amesteca galbenusurile cu indulcitorul la alegere si, intr-un castron separat, bate albusurile pana devin o crema usoara si aerata, care nu curge. Rezultatul se pliaza usor in amestecul de galbenusuri, fara a insista prea mult. Aceasta tehnica infuzeaza blatul cu o textura pufoasa si delicata. 

Pentru un blat mai consistent, ia in considerare incorporarea in reteta a pudrei de proteine sau a amestecului de clatite proteice. Aceste alternative ofera un plus de macronutrienti, mentinand in acelasi timp o textura usoara si savuroasa. Inlocuieste, astfel, o portie din faina obisnuita cu mixurile proteice, urmand instructiunile producatorului pentru rapoartele de inlocuire. 

Pentru un pandispan umed si fraged, adauga o nota de grasime la aluat. Opteaza pentru alternative mai sanatoase, cum ar fi unturi si creme proteice, iaurt grecesc, sos de mere neindulcit sau piure de banane. Aceste ingrediente nu numai ca imbunatatesc textura, dar contribuie si la un profil caloric scazut.

In timp ce pandispanul este vedeta, umplutura unei rulade decide profilul de aroma final al desertului. Iata cateva optiuni creative, cu continut scazut de calorii de luat in considerare: 

Ganache plina de proteine

Rasfata-ti papilele gustative cu un ganache simplu, din doar trei ingrediente. Într-o cratita pregatita la bain-marie, topeste 200 grame de ciocolata neagra cu 200 ml lapte de cocos la conserva, la foc mic. Odata ce este neteda si cremoasa, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca o ora inainte de a o pune in blender pentru o consistenta mai omogena si cremoasa. Se intine apoi pe pandispan si se asezoneaza cu miere sau sirop de agave, pentru un plus de dulceata. 

Crema de vanilie

Prepara o crema de vanilie de vis folosind pudra proteica. Intr-un castron, combina pudra proteica de vanilie cu 200 grame de iaurt grecesc cu continut scazut de grasimi sau branza de vaci, impreuna cu esenta de vanilie si miere sau cu arome si indulcitori la alegere. Foloseste un mixer de mana si amesteca usor pana devine cremos si usor de intind peste foaia de pandispan.

100% Unt de arahide, 1kg, Ostrovit, Bogat in proteine

🔥BESTSELLER
Ostrovit SKU: 04523
Alimente & Gustari | 100% Unt de arahide, 1kg, Ostrovit, Bogat in proteine 0
100% Unt de arahide, 1kg, Ostrovit, Bogat in proteine
🔥BESTSELLER
Ostrovit SKU: 04523
Fara zahar adaugat
Produs in UE
Vegan sau Vegetarian
Fara zahar adaugat
Produs in UE
Vegan sau Vegetarian
Pret intreg 39,00 lei
/
TVA inclus. Transportul este calculat la finalizarea comenzii.
Varianta
Rulada fara zaharRulada fara zahar

4. Rulada, desertul care a cucerit o lume intreaga

In bucataria internationala, arta de a crea rulada perfecta a fost stapanita de diverse traditii culinare. Fiecare cultura adauga propria sa varianta unica, infuzand aceste delicii cu ingrediente, arome si tehnici locale. Iata cateva variatii utilizate in diferitele bucatarii ale lumii: 

Rulada elvetiana sau Swiss roll este un desert clasic de rulada cu un pandispan subtire rulat in jurul unei umpluturi, adesea gem sau frisca. Acestea pot fi aromate cu vanilie, ciocolata sau scortisoara si sunt adesea servite cu zahar pudra pentru o prezentare eleganta. 

Buche de Noel este un desert traditional frantuzesc, care se serveste in mod obisnuit de Craciun. Se face prin rularea unui pandispan umplut cu crema de unt sau frisca si se modeleaza precum un bustean. Desertul este apoi decorat cu ganache de ciocolata si decorat cu bezele, zahar pudra si fructe de padure, pentru a semana cu o scena de iarna. Alte variatiuni pot contine ciocolata, crema de cafea sau de castane.

Brazo de Gitano, originar din Spania, este de obicei umplut cu fructe, dulce de leche sau frisca. Tortul se ruleaza strans pentru a crea o forma cilindrica si este adesea imbracat usor in glazura de ciocolata sau frisca. Poate fi aromat cu coaja de citrice sau  scortisoara, pentru un plus de complexitate. 

Roll cake este un o gustare usor dulce si delicata, populara in Japonia. Consta dintr-un pandispan subtire si fraged, umplut cu frisca, fructe sau crema de matcha. Aceste deserturi japoneze au adesea un aspect rafinat si elegant, cu modele elaborate sau desene pe stratul exterior. 

Asadar, ruladele cu umplutura dulce si pandispan pufos sunt o adevarata incantare pentru papilele gustative. De la variantele clasice, cu gem sau cu crema de vanilie, pana la inovatii surprinzatoare, cum ar fi matcha si fructe exotice, exista o multime de combinatii si retete pentru a satisface gusturile fiecaruia. Datorita naturii lor versatile, retetele de rulade dulci se pot adapta in functie de preferinte si de ingrediente disponibile de prajituri. Ele pot fi personalizate cu arome diverse, imbogatite cu alimente proteice, nuci sau fructe uscate si insotite de sosuri sau glazuri delicioase. Indiferent daca le pregatesti pentru a impresiona oaspetii la ocazii speciale sau ca desert intr-o zi de munca, rulada ofera intotdeauna o experienta culinara deosebita, apreciata de toata lumea.

Sursa foto: Freepik.com.  

Retete similare

reteta batoane proteice
Reteta batoane proteice
Vezi reteta
Cheesecake
Vezi reteta
tortilla proteica
Tortilla proteica
Vezi reteta