Glanda tiroida – afectiuni ale glandei tiroide si cum le poti mentine sub control printr-un stil de viata sanatos

control glanda tiroida

Stiai ca glanda tiroida este cea care te ajuta sa imi mentii o greutate corporala normala? Sau ca iti regleaza ritmul cardiac prin productia de hormoni tiroidieni? Multe afectiuni ar putea fi prevenite daca ar fi cunoscute mai multe informatii despre glanda tiroida si rolul sau in functionarea normala a organismului. In continuare vom vorbi despre ce este glanda tiroida, ce simptome are si alimente care regleaza tiroida si previn agravarea problemelor.

Cuprins:

  1. Glanda tiroida – informatii utile despre rolul ei in organism
    1.  Glanda tiroida – ce este si cum functioneaza?
    2.  Functiile glandei tiroide – esentiale in organism
    3.  Glanda tiroida – ce se intampla cand nu mai functioneaza bine?
  2. Dereglari ale glandei tiroide – cum le recunosti?
    1.  Afectiunile glandei tiroide – de cate feluri sunt si de ce apar?
    2.  Simptome ale afectiunilor glandei tiroide
    3.  Dereglari ale tiroidei – ce faci daca recunosti simptomele?
  3. Alimente benefice pentru glanda tiroida – parte importanta a unui stil de viata sanatos

1. Glanda tiroida – informatii utile despre rolul ei in organism

Glanda tiroida - ilustratie glanda tiroida, medici, lupa, medicamente

Glanda tiroida este organul responsabil cu producerea si secretia de hormoni tiroidieni, esentiali pentru o functionare normala si sanatoasa a organismului. In momentul in care apare un dezechilibru la nivelul hormonilor, corpul reactioneaza si da primele semnale ca ceva nu este in regula. Vorbim de o oboseala acuta, care nu trece nici macar cu un program de somn, probleme de concentrare, stari de anxietate, pierdere in greutate si in acelasi timp o crestere a apetitului pentru mancare. Inainte insa sa vorbim despre tiroida si simptome pe care le pot provoca dereglarile, trebuie sa vedem cum functioneaza glanda tiroida si care sunt functiile ei principale. 

 1.1. Glanda tiroida – ce este si cum functioneaza?

Glanda tiroida functioneaza intr-un mod complex si desi ea este localizata la nivelul gatului, intreg procesul de functionare incepe de fapt in hipotalamus, acea regiune a creierului care detecteaza nivelurile de hormoni tiroidieni. Glanda tiroida produce tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), doi hormoni care contin iod si care joaca un rol important in reglarea metabolismului. Creierul este cel care da startul procesului de functionare al glandei prin eliberarea unui hormon care ajunge la glanda tiroida si stimuleaza productia celor doi hormoni. Hormonii secretati sunt apoi eliberati in sange, de unde ajung la tesuturile din intregul corp si influenteaza diverse procese metabolice. In cazul in care nivelul hormonilor din sange creste prea mult, este transmis un impuls catre creier, iar acesta intervine pentru reglarea echilibrului hormonal si functionarea normala a organismului. 

 1.2. Functiile glandei tiroide – esentiale in organism

Functiile glandei tiroide sunt esentiale in organism, influentand o gama larga de procese fiziologice. Cel mai mare impact pe care hormonii tiroidieni il au este asupra ratei metabolice. Mai exact, acesti hormoni ajuta corpul sa converteasca nutrientii in energie si regleaza rata metabolica bazala. Un lucru interesant, cunoscut prea putin, este faptul ca glanda tiroida joaca un rol important si in arderea caloriilor. Spre exemplu, o persoana care sufera de hipertiroidism (productie in exces de hormoni tiroidieni) de regula arde mai multe calorii si consuma mai multe calorii. Asa se poate explica si de ce dereglarile glandei tiroide au simptome atat de specifice – in acest caz, pierdere in greutate inexplicabila si apetit crescut. 

Glanda tiroida este implicata si in dezvoltarea normala a sistemului nervos, oaselor si tesuturilor, inca din copilarie. O dereglare la nivelul hormonilor tiroidieni poate afecta cresterea si dezvoltarea normala a copiilor. Acesti hormoni contribuie si la reglarea temperaturii corpului, influentand raspunsul organismului la schimbarile de temperatura. La nivelul sistemului nervos, glanda tiroida sustine functionarea normala – echilibrul hormonal ajuta la mentinerea starii de concentrare si a memoriei, in timp ce un dezechilibru duce la pierderea acestor abilitati. Nu in ultimul rand, hormonii tiroidieni contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular, mentinand tensiunea arteriala la un nivel normal.

 1.3. Glanda tiroida – ce se intampla cand nu mai functioneaza bine?

Am vazut care sunt functiile glandei tiroide si ce importanta majora au hormonii in functionarea normala a organismului. Dar ce se intampla cand apare dezechilibrul? Afectiunile glandei tiroide au simptome destul de usor de recunoscut pentru ca apar dintr-o data, fara sa faci schimbari majore in viata ta. Poti observa o crestere in greutate, desi nu mananci mai mult decat de obicei, poti observa o stare de slabiciune, desi te odihnesti la fel de bine, si nu ai mai multa activitate fizica. Tocmai din acest motiv este important ca de la primele semne sa mergi la un medic pentru a identifica exact cauza si a-ti prescrie un tratament potrivit. 

 2. Dereglari ale glandei tiroide – cum le recunosti?

Desi glanda tiroida functioneaza la fel in cazul tuturor persoanelor, indiferent de sex, exista totusi un lucru care se cunoaste despre glanda tiroida la femei: riscul de a dezvolta anumite afectiuni care tin de acest organ este mult mai mare. Afectiunile de tiroida la femei sunt atat de frecvente incat exista sanse destul de mari sa cunosti o persoana in jurul tau care sufera de hiper sau hipotiroidism sau care a dezvoltat noduli tiroidieni. Vom discuta in continuare despre tipurile de dereglari care pot sa apara si cum se manifesta si vei vedea ceea ce am mentionat deja – simptomele sunt usor de recunoscut, mai ales in contextul in care nu ai schimbat nimic in rutina sau stil de viata.

2.1. Afectiunile glandei tiroide – de cate feluri sunt si de ce apar?

Cele mai cunoscute afectiuni ale glandei tiroide sunt hipertiroidismul si hipotiroidismul. Hipertiroidismul apare in momentul in care glanda tiroida produce cantitati mai mari de hormoni tiroidieni, in timp ce hipotiroidismul apar atunci cand este secretata o cantitate mai mica de hormoni tiroidieni. Cea mai frecventa cauza de hipertiroidism este boala Graves – o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar produce anticorpi care stimuleaza glanda sa elibereze mai multi hormoni tiroidieni decat este necesar. De cealalta parte, hipotiroidismul este intalnit la persoane la sufera si de tiroidita autoimuna de tip Hashimoto, o afectiune care distruge celulele glandei tiroide, consecinta fiind o cantitate mai mica de hormoni secretata. 

Alte tipuri de afectiuni ale glandelor tiroide care apar in special la femei sunt: nodulii tiroidieni (riscul de a dezvolta astfel de noduli creste odata cu varsta) si tiroidita postpartum (o inflamatie a glandei tiroide care poate sa apara in anumite cazuri dupa nastere).

 2.2. Simptome ale afectiunilor glandei tiroide

simptome afectiuni glanda tiroida - femeie obosita, ochelari, birou, laptop, cana

Afectiunile de glanda tiroida au simptome ce tin mai mult de metabolism si starea de dispozitie, dupa cum vom vedea. In unele cazuri, simptomele pot fi identificate usor, in timp ce in alte cazuri pot fi trecute usor cu vederea. Aceste simptome pot sa difere atat in functie de tipul si gravitatea afectiunii, cat si de sexul persoanei. 

Glanda tiroida marita are simptome comune, precum:

  • Umflatura in zona gatului (gusa poate fi vizibila sau cel putin simtita la palpare),
  • Durere sau disconfort in zona gatului,
  • Dificultati la inghitire,
  • Raguseala persistenta (daca glanda tiroida afecteaza corzile vocale, poate produce schimbari in voce),
  • Dificultati la respiratie (senzatia de sufocare).

In acest caz, glanda tiroida are aceleasi simptome la barbati si femei. 

Cand apare hipertiroidismul, simptomele pot fi observate sub forma unei cresteri a ratei metabolice, stari de iritabilitate si anxietate, palpitatii sau ritm cardiac accelerat. Printre cele mai comune simptome ale glandei tiroide la barbati in acest caz se numara si transpiratia excesiva si intoleranta la caldura, in timp ce femeile se pot confrunta cu insomnii. In cazul unui hipotiroidism, printre cele mai frecvente simptome ale glandei tiroide la femei apar starile inexplicabile de oboseala si slabiciune generala. Femeile pot confrunta si cu schimbari la nivelul pielii, parului si unghiilor – pielea se deshidrateaza mai usor, parul isi pierde din stralucire, iar unghiile se rup si se exfoliaza. Barbatii se pot confrunta cu o incetinire a metabolismului si o crestere brusca in greutate, dar si cu constipatie (de regula, glanda tiroida are la barbati simptome care pot trece mai usor cu vederea).

Este extrem de important de mentionat faptul ca aceste simptome pot sa varieze de la o persoana la alta, asa cum se intampla in cazul multor afectiuni. Unele persoane pot bifa toate simptomele, in timp ce altele prezinta doar o oboseala usoara, ce poate fi pusa pe seama altor factori. Glanda tiroida da anumite simptome la femei mult mai evidente decat in cazul barbatilor, cum ar fi ciclu menstrual neregulat (dezechilibrele hormonale asociate cu afectiunile tiroide pot influenta ciclul menstrual) sau complicatii in timpul sarcinii sau care pot afecta dezvoltarea normala a copilului. Acesta este si motivul pentru care orice femeie insarcinata, indiferent daca are in istoric probleme cu tiroida, este monitorizata pe tot parcursul sarcinii din acest punct de vedere. 

2.3. Dereglari ale tiroidei – ce faci daca recunosti simptomele?

Dereglari tiroida - ecografie tiroida, medic, pacient

Daca ai recunoscut vreun simptom sau ai anumite suspiciuni care indica o dereglare la nivelul glandei tiroide, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa consulti un medic. Medicul va efectua un istoric medical detaliat, va analiza simptomele pe care le ai si va recomanda anumite teste de sange pentru a vedea nivelul de hormoni tiroidieni. In anumite cazuri, sunt necesare analize suplimentare, cum ar fi ecografia sau biopsia tiroidiana, care ofera informatii despre structura si modul de functionare al glandei tiroide. In cazul in care ti se pune un diagnostic, un medic endocrinolog va stabili o schema de tratament, iti va recomanda anumite schimbari in alimentatie si stilul de viata si te va programa la vizite regulate pentru monitorizare.

3. Alimente benefice pentru glanda tiroida – parte importanta a unui stil de viata sanatos

Alimente benefice pentru glanda tiroida - alimente, fructe, legume, seminte

Intre glanda tiroida si alimentatia exista o relatie destul de stransa, unele alimente avand un aport important in prevenirea sau agravarea afectiunilor tiroide. Printre alimentele care trebuie sa se regaseasca in farfuria ta pentru mentinerea sanatatii glandei tiroide se numara in primul rand algele marine. Acestea contin iod, un mineral esential pentru producerea hormonilor tiroidieni. Si pestele gras, cum ar si somonul, macroul sau sardinele, se afla pe lista cu alimente bune pentru glanda tiroida, acesti pesti fiind o sursa excelenta de Omega 3 (Omega 3 are efecte antiinflamatorii si sustine sanatatea glandei tiroide). Nucile si semintele, fructele si legumele bogate in antioxidanti (fructe de padure, morcovi, broccoli, spanac), carnea slaba, produsele lactate, alimentele bogate in zinc (carne de vita, leguminoase, seminte de dovleac), uleiul de cocos si ouale trebuie si ele sa isi gaseasca locul la mesele tale, fiind alimente cu un rol important in prevenirea afectiunilor tiroide. In cazul in care nu mananci atat de des astfel de alimente bogate in Omega 3 si antioxidanti, ai posibilitatea oricand sa apelezi la suplimente pentru glanda tiroida care te pot ajuta daca te confrunti cu dezechilibre la nivelul hormonilor tiroidieni. Astfel, acestea pot regla aceste dezechilibre.

In cazul in care ai fost diagnosticat cu vreo afectiune tiroida, medicul tau iti va recomanda o dieta personalizata, care vine in completarea tratamentului prescris. Spre exemplu, daca suferi de hipotiroidism, broccoli, varza si conopida, desi sunt alimente benefice pentru glanda tiroida, trebuie consumate cu moderatie, in timp ce in cazul unui hipertiroidism, algele marine nu sunt recomandate pentru ca pot stimula si mai mult secretia de hormoni tiroidieni. Schimbarile in alimentatie in acest caz trebuie discutate cu medicul care te trateaza.

Bineinteles, nu doar alimentatia este importanta, ci si somnul, activitatea fizica si controlul stresului. Imbunatateste-ti calitatea somnului, asigura-te ca dormi suficient, plimba-te zilnic sau fa activitati fizice (nu trebuie sa fie unele care sa te suprasolicite) si cel mai important, aplica tehnici de gestionare a stresului in perioadele aglomerate pentru ca stresul poate afecta tiroida. 

In concluzie, glanda tiroida joaca un rol important in functionarea organismului nostru si este important sa stim care sunt functiile ei si ce putem face pentru a-i mentine sanatatea. Daca ai observat in ultimul timp o stare de oboseala accentuata sau alte simptome care ar putea indica o afectiune tiroida, nu mai amana controlul la medic pentru ca acest dezechilibru la nivelul hormonilor tiroidieni atrag dupa sine si alte dezechilibre la nivelul organismului. Sanatatea ta ar trebui sa fie mereu pe primul loc.

Sursa foto: freepik.com

Referinte:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279388/
  2.  https://my.clevelandclinic.org/health/body/23188-thyroid
  3.  https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8541-thyroid-disease
  4.  https://www.health.com/food/the-best-and-worst-foods-for-your-thyroid
  5.  https://www.healthline.com/nutrition/hypothyroidism-diet#foods-to-avoid

Lasa un comentariu

Te rog sa retii, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.